Romániába folyamatosan érkezik az orosz gáz

Hozzánk a Fekete-tenger mélyén húzódó Török Áramlaton keresztül jut el a gáz, Bulgárián keresztül.

Miközben Moszkva az észak-európai országok vezetőinek az idegeivel játszik, minimálisra csökkentve a szállításokat az Északi Áramlat-1 vezetéken, addig a déli, Török Áramlat vezetéken keresztül zavartalan a gázellátás. Az economica.net gazdasági hírportál, a Földgázpiaci Szállításirendszer-üzemeltetők Európai Hálózatának adataira hivatkozva azt írja, hogy július 24-én az Északi Áramlat 1-en 164 GWh gáz érkezett Európába. Ez kevesebb, mint 20 százaléka a megszokott mennyiségnek.Fotó: Máramaros Megyei Tanács

Ezzel szemben a Török Áramlaton keresztül 485 GWh, kizárólag Oroszországból származó energiahordozó érkezett Bulgáriába. Ebből 92 GWh került Romániába, azonban 50 GWh Csanádpalotánál ki is lépett az országból. Mindez azt jelenti, hogy Románia gázellátása folyamatos, s ugyanez érvényes, többek között Magyarországra és Bulgáriára is.

Utóbbi esete azért érdekes, mivel a Gazprom korábban bejelentette, hogy felfüggeszti a balkáni országba irányuló szállításokat. A most közzétett adatok egyértelműen mutatják, hogy ez nem történt meg.  

Kapcsolódók

Kimaradt?