banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Elégetik az oroszok a gázt, amit nem adnak el az Európai Uniónak

Putyinék propagandája szerint Ázsiába exportálnak Európa helyett, ami jelenleg műszakilag kivitelezhetetlen.

Kitalálták az oroszok, hogy mit csináljanak a gázzal, amit, válaszul a nyugati szankciókra, nem adnak el az Európai Uniónak. A felszabadult hatalmas mennyiség zömét nem tudják más piacokon értékesíteni, mivel nem léteznek az ehhez szükséges vezetékek, s korlátozott a cseppfolyósítási, valamint a cseppfolyósított gázszállítási  kapacitásuk is.Illusztráció: Pixabay

Ezek hiányában maradt még egy lehetőség: az EU ellen fegyverként használt, el nem adott gázzal gyújtanak egy hatalmas tüzet. Ez már májusban megtörtént, s azóta is tart, írja az economica.net. A fölöslegessé vált gázt a Portovaia kompessziós állomás és az azonos nevű, a cseppfolyós földgázt gáz halmazállapotúvá visszaalakító GNL terminál közelében égetik. Ezek a finn határ közelében fekszenek, a hatalmas lángok a finn oldalról is láthatóak.

Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA műholdképein május 22. óta láthatók a lángok, azonban akkor a határ túloldaláról még nem voltak észlelhetőek. Időközben az elégetett gáz mennyisége nőtt, annak következtében, hogy a Gazprom folyamatosan csökkenti az Európába irányuló exportot.

Az EU-tagállamok kormányai reális lehetőségként számolnak azzal, hogy Oroszország idén teljesen leállítja az Európába irányuló gázszállítást. Románia orosz gázzal való ellátása egyelőre zavartalan.

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?