A romániai fogyasztókat nem érintik a gázfogyasztás csökkentésére irányuló EU-s intézkedések

Lesz elegendő földgázunk az előttünk álló fűtési szezonban, ígéri a kormány.

A romániai lakosságot, a kis- és középvállalkozásokat, a szociális szolgáltatásokat és a kritikus iparágakat nem érintik a gázfogyasztás csökkentésére irányuló esetleges további intézkedések - tájékoztatott kedden a kormány.Fotó: Szász István Szilárd

„Romániának biztosítva lesznek 2022-2023 telére a szükséges készletek. Az ország földgáztartalékai 55%-on állnak, ami meghaladja a 2022. augusztus 1-jére előírt kötelező 46%-os szintet. Ha ezt a gyorsított ütemet fenntartjuk, november 1-jéig elérhetjük a legalább 80%-os szintet” - mutat rá egy Facebook-bejegyzésben a kormány.

A kormány szerint a belföldi gázforrások megléte, az ország fogyasztási profilja, valamint a kormánynak a polgárok és a gazdaság védelmét szolgáló csomagja olyan elemek, amelyek garantálják a szükséges gázmennyiséget 2022-2023 telén.

Az Európai Unió tagállamai kedden jóváhagyták a gázfogyasztásuk összehangolt csökkentésére irányuló tervet, hogy segítsék Németországot és csökkentsék a Moszkvától való függőséget, miután az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő orosz szállítások tovább csökkentek - jelentette be az EU Tanácsának cseh elnöksége.

Kapcsolódók

Kimaradt?