Prolemn: dráguláshoz vezet a tűzifa árának maximálása

Az ágazatban tevékenykedő cégek jelentős része megpróbálja részben kijátszani a kormányzati árszabályozást.

Negatívan érinti az ágazat működését a tűzifa maximális kiskereskedelmi árának 400 lej/köbméterben való megszabása, vélik a faipari cégek. Az ágazati cégeket tömörítő Prolemn és Fordaq által készített közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett cégvezetők 70 százaléka arra számít, hogy a kormányzati intézkedés áruhiányhoz fog vezetni, írja az economica.net.Fotó: Kovács Zsolt

A válaszadók 44 százaléka azt mondta, hogy mostantól külön fogja kiszámlázni a fát, s külön a raktározást, szállítást, aprítást, csomagolást stb. Mivel a tűzifa áfája 5 százalék, a járulékos szolgáltatásoké azonban 19, ez automatikusan 7-10 százalékos áremelkedéshez vezet.

22 százalék ezentúl rönkfaként fogja árúba bocsátani a faanyagot, melyre szintén 19 százalék az áfa, aminek következtében a lakosság 14 százalékkal többet fog fizetni a tüzelőért. A cégek 16 százaléka leállítja a kitermelést, 18 százalék nem fog tűzifát forgalmazni, 29 százalék nem bocsátja áruba a raktáron levő tűzifát a szabályozás módosításáig, 30 százalék pedig növelni fogja az exportot, hogy ezzel ellensúlyozza a hazai piacon leszenvedett veszteségeket. A válaszadók több lépést is felsorolhattak, melyekkel a kormány intézkedésére reagálnak.   

Az ágazati munkáltatók zöme szerint a kormánynak kizárólag a rászoruló tűzifa felhasználókat kellene támogatnia, egyesek pedig azt szeretnék, hogy az ársapka kizárólag a Romsilvára legyen érvényes, a magáncégek esetében pedig maradjanak meg a szabadpiaci árak.

Cătălin Tobescu, a Prolemn elnökének a véleménye szerint nem csupán az ársapkáról rendelkező 134/2022-es sürgősségi rendeletet kellene módosítani, hanem a 286/2021-t is, mely 5 százalékban állapítja meg a tűzifa áfáját. Ez utóbbival az a baj, hogy jelenlegi formájában az 5 százalékos áfa nem terjed ki a tüzelőként hasznosított fahulladékra, a brikettre és a peletre.

A Prolemn szerint indokolt lenne a fakitermelés növelése Romániában, mivel a jelenlegi hektáronkénti 3 köbméter az egyik legalacsonyabb Európában. A környezetvédők garantáltan nem értenek egyet a szervezet ötletével.

Kapcsolódók

Kimaradt?