Korlátozza a kormány a tűzifa árát, közben 130 ezer köbmétert küld Moldovának

Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány a fogyasztók védelmében a tűzifa és a fűtésre használt faanyagok árának korlátozásáról a téli időszakra vonatkozóan.

A kép illusztráció | Forrás: rmdsz.ro„Az energiaválság hatására a tűzifa árának mesterséges emelkedését tapasztaljuk, ami miatt több mint hárommillió háztartás kerülhet nehéz helyzetbe. Akárcsak a gáz vagy a villamos energia esetében, nekünk az a feladatunk, hogy megvédjük a lakosságot az áremelkedések hatásaival szemben. Több javaslatot is megvitattunk a koalícióban, a kormány végül egy ársapka bevezetése mellett döntött. A tűzifa és a fűtésre használt faapríték, faforgács, fűrészpor esetében köbméterenként 400 lejben korlátoztuk a végső felhasználóknak számlázható árat. Ez azt jelenti, hogy a lakosság, de az iskolák, szociális és kulturális intézmények, önkormányzatok is legfeljebb ezen az áron jutnak hozzá a tüzelőanyaghoz” – tájékoztatott Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter a kormány által elfogadott sürgősségi rendeletről.

A sürgősségi rendelet a tűzifa árának korlátozása mellett árplafont vezet be a fűtéshez használt brikettre és pelletre is. A brikett tonnánkénti árát 1500 lejben, a pellet tonnánkénti árát pedig 2000 lejben korlátozzák. Az árkorlátozás megszegése szabálysértésnek számít, amiért a jogszabályok értelmében 3-tól 5 ezer lejig terjedő bírságot kaphatnak a kereskedők.

A rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően 10 nap múlva lép életbe. Az árkorlátozás a téli időszakra vonatkozik, március 31-ig lesz érvényben.

Ciucă: 130 ezer köbméter tűzifát küldünk segélyként Moldova Köztársaságnak
A kormány 130 ezer köbméter tűzifát tartalmazó segélyszállítmányt hagyott jóvá szerdán a Moldovai Köztársaság számára – jelentette be a kabinet ülése elején Nicolae Ciucă miniszterelnök. Tánczos Barna közlése szerint a támogatást a Romsilva állami erdőgazdálkodási vállalaton keresztül biztosítják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?