Offshore-törvény: az energetikai függetlenség a tétje a jogszabály módosításának

Évek óta húzódik a nyíltvízi gáz kiaknázását szabályozó törvény módosítása, s ezzel együtt az 50-90 milliárd köbméterre becsült készletek kitermelése.

Az elmúlt hónapokban, de különösen az Ukrajna elleni orosz agresszió óta állandó téma a kormány kommunikációjában az ország energetikai függetlensége. Ez a Fekete-tenger mélyén található gázmezők kiaknázása által lenne megvalósítható, annak feltétele pedig az úgynevezett offshore-törvény módosítása.Hatalmas befektetéssel jár a nyíltvízi kitermelés | Fotó: Facebook/BSOG

Az energiahordozók nyíltvízi kitermelésére vonatkozó jogszabályt 2018-ban, a PSD kormányzása idején fogadta el a parlament, s az energetikai cégek kezdettől fogva kritizálták. A legnagyobb fekete-tengeri gázmező, a Neptun Deep koncesszióját birtokló OMV Petrom vezetősége egyértelműen közölte, ameddig nem módosítják a törvénynek a beruházók számára hátrányos előírásait, egy köbcenti földgázt sem fognak kitermelni.

„A parlamentben készen állunk, a koalícióban készen állunk, az Energiaügyi Minisztériumnak kell jönnie az utolsó változtatásokkal” – nyilatkozta március 14-én Florin Cîțu, a PNL elnöke, hozzátéve, hogy a másnapi koalíciós megbeszélés egyik napirendi pontja lesz az offshore-törvény. Azóta hetek teltek el, azonban az offshore-törvényről semmit sem lehetett hallani, mígnem a napokban Marcel Ciolacu, a PSD elnöke bejelentette, megszületett a döntés. Ennek értelmében a földgáz kitermeléséből származó bevételek 64 százaléka az államot illeti majd, 36 százaléka pedig a kitermelést végző befektetőt.  

Jól állunk?

„Semmilyen fázisban” – válaszolta Bende Sándor, a képviselőház gazdasági bizottságának az elnöke, amikor arról érdeklődtünk, milyen fázisban van a törvény módosítása. Elmondása szerint módosító indítványt a jogszabályhoz egyelőre nem nyújtottak be.

Az RMDSZ-es honatya emlékeztet rá, hogy amikor elfogadták az offshore-törvényt, az akkor ellenzékben levő PNL nagyon kritizálta azt, a módosításával azonban nem siet. Bende Sándor azonban hangsúlyozza, nem állja meg a helyét az érdekelt cégek azon állítása, hogy a mostani feltételek mellett nem éri meg kitermelni a földgázt. „Romániának is jogában áll érvényesítenie az érdekeit, a lehető legnagyobb mértékben részesülni a földgáz kitermelésének a hasznából” – nyilatkozta a gyergyói képviselő.

Bende Sándor szerint az offshore-törvény módosítására előbb-utóbb sor kerül, a kormányon azonban nincs nagy nyomás, mivel az ország az energetikai függetlenség tekintetében nagyon kedvező helyzetben van az Európai Unió viszonylatában, a gázfogyasztás 80-85 százalékát pedig a nyíltvízi kitermelés nélkül is biztosítani lehet.

Növekvő kockázatok

„Nem lehet igennek vagy nemmel válaszolni arra a kérdésre, akadálya-e jelenlegi formájában az offshore-törvény a fekete-tengeri gáz kitermelésének” – nyilatkozta Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke. Ennek alátámasztására azt hozza fel, hogy a Black Sea Oil and Gas (BSOG) nevű amerikai vállalat heteken belül megkezdi két tengeri földgáz mező kitermelését, ugyanakkor a cég bejelentette, beperli a román államot, mivel a beruházás kezdetekor ígéretet tett az offshore-törvény módosítására.

A kitermelésben érdekelt cégek többek között azt kifogásolják, hogy a befektetéseiket csak viszonylag kis százalékban írhatják le az adóból, illetve, hogy az offshore-törvény progresszív adózást ír elő, minél drágábban értékesítik a gázt, százalékosan annál többet kellene befizetniük az államkasszába. Ez most különösen hátrányosan érintené a kitermelőket, mivel a gáz világpiaci ára roppant magas.

Nagy-Bege Zoltán szerint az ukrajnai háború kitörése óta sokat változott a piaci helyzet, megnehezítve a kitermelést. „A Fekete-tenger térségében óriásira nőtt a befektetések kockázata, ami miatt mások a beruházások költségei is” – nyilatkozta az ANRE alelnöke.

A BSOG fentebb már említett, mostanáig 400 millió eurós beruházása 10 milliárd köbméter földgáz kitermelését célozza, míg az OMV Petrom a Romgazzal közösen egy 42-84 milliárd köbméteresre becsült készlet kiaknázására készül. Cristina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója korábban kifejtette, attól a pillanattól kezdve, hogy megtörténik az offshore-törvény módosítása, 9-12 hónap alatt hozhatja meg a vállalat a beruházásra vonatkozó végső döntést, a kitermelés pedig további 4 év múlva indulhat. Ez azt jelenti, hogy ha idén módosítják a törvényt, akkor az OMV Petrom 2027-ben kezdheti el a kitermelést, ami többmilliárd eurós befektetést feltételez.

Tavaly 12,2 milliárd köbméter volt Románia gázfogyasztása, ebből 8,6 milliárd köbmétert idehaza termeltek ki, míg az import legnagyobb része Oroszországból érkezett.

Kapcsolódók

Kimaradt?