banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Nagyon megdrágult a reggelink

Egyetlen év alatt 55 százalékkal drágultak egy tipikus reggeli alapanyagai többek között a kakaó és a sertéshús árának jelentős emelkedését követően – az eToro kereskedési és befektetési platform legfrissebb reggeli alapanyagokra vonatkozó mutatója szerint. A kakaó ára az összes, tipikusan reggel fogyasztott árucikk közül a leglátványosabban, 270 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben. A platform szerint valószínűleg változni fog a fogyasztói magatartás is az ármódosulások miatt.

A reggeli alapanyagok áremelkedésének mértéke drámaian meghaladta a román fogyasztói árindex (CPI) 5,9 százalékos növekedését, illetve az élelmiszerek árának 2,07 százalékos emelkedését ugyanebben az időszakban, ami azt jelzi, hogy a fogyasztókra valószínűleg további árnyomás nehezedik a jövőben.

A kakaó, a kávé és a sertéshús is jelentősen megdrágult egy év alatt | Fotó forrása: Pexels

„Az alapvető élelmiszerek árai a világjárvány és az ukrajnai háború kitörése óta hatalmas ingadozást mutatnak. Bár az ellátási láncra nehezedő nyomás némelyike enyhült, a szélsőséges időjárás és a világ déli részén dúló betegségek fokozottabb áringadozást okoztak néhány kulcsfontosságú reggeli élelmiszer esetében. Az elmúlt évben a kakaó-, a narancs- és a kávétermesztés szenvedte el a legnagyobb csapást, és sok termelő már csökkentett kapacitással dolgozik, illetve lehetőség szerint tartalékkészletekhez folyamodik. Valószínű, hogy a tipikusan reggelire fogyasztott élelmiszereknél tapasztalható hatalmas árkülönbségek hatással lesznek a fogyasztói magatartásra, mivel egyes ilyen termékek, például a búza és a tej ára csökken, míg a kakaó, narancslé és a kávé ára rekordszintet ért el” – idézi Ben Laidlert, az eToro szakértőjét a nyilatkozatuk, írja az Agerpres.  

A kakaó ára az összes reggelihez kapcsolódó árucikk közül a leglátványosabban, 270 százalékkal emelkedett az elmúlt egy évben. A forrás szerint a súlyos szárazság Nyugat-Afrikában, a világ kakaótermésének 80 százalékát adó régióban jelentősen hozzájárult a kínálat hiányához és az áremelkedéshez. A narancslé hasonló kínálati nyomással szembesült a termésbetegségek és a szélsőséges időjárás miatt az Egyesült Államokban, Dél-Európában és Brazíliában. Az elmúlt 12 hónapban 39 százalékkal emelkedett az ára. Ezzel szemben a búza és a tej ára 14,4 százalékkal, illetve 3,9 százalékkal csökkent az elmúlt évben.

Az adatok kilenc gyakran használt reggeli árucikk egyszerű súlyozott azonnali árindexén alapulnak, és a Refinitiv 2024. április 22-i adataiból származnak. Az árucikkek között szerepel a búza, a nyerscukor, a kakaó, a zab, a narancslé, a tej, a kávé, a sertéshús és a tea. Az eToro egy 2007-ben alapított kereskedési és befektetési platform, amelynek jelenleg több mint 35 millió regisztrált felhasználója van több mint 100 országból.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?