Megdrágíthatják a csokoládét az EU környezet- és gyermekvédelmi előírásai

Tilos lesz erdőírtással létrehozott termőtereületről származó kakaót, kávét és pálmaolajat behozni az Európai Unióba.

Üdvözölte több nagy európai csokoládégyártó az EU szándékát, hogy csak ellenőrzött forrásokból származó kakaó, kávé és pálmaolaj importját engedélyezze, írja az economedia.ro gazdasági hírportál. Ezek nem származhatnak erdőirtás révén kinyert termőterületről, s az előállításuk során vehettek igénybe gyermekmunkát.Fotó: Pixabay

Több jelentős gyártó, köztük a Lindt, a Ferrero és az Unilever közölték, hogy egyetértenek a tervezettel, ugyanakkor egyesek felhívták a figyelmet, hogy költségnövelő hatása lesz, aminek hatására drágulni fognak az édességek, de más termékek, például a samponok is.

A világ második legnagyobb kakaóexportőrének számító Ghána már közölte, hogy nőni fog a termék világpiaci ára, mivel olyan rendszert kell kiépíteni az országban, mellyel a farmokig követni lehet az eredetét.

„Világos, hogy ezt a beruházást meg kell csinálni” – nyilatkozta Francesco Tramontin, a Ferrero intézményi kapcsolattartásért felelős igazgatója, hozzátéve, hogy a vállalatnak már van egy saját eredetkövető rendszere.

A világ kakaóexportjának kétharmada két nyugat-afrikai államból, Elefántcsontpartról és Ghánából származik.

Kapcsolódók

Kimaradt?