Az EU átlagánál jóval nagyobb mértékben drágult a hús Romániában

A tej és a tojás tekintetében azonban viszonylag jól állunk.

Minden eddiginél többe fog kerülni idén az ünnepi menü. Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint Romániában 27 százalékkal volt drágább októberben a csirkehús, mint egy évvel korábban. Ez a második legnagyobb arányú drágulás az Európai Unióban, Lengyelország (28,3 százalék) után. Az EU átlaga 14,3 százalék volt.

A disznóhússal valamivel jobban járunk, mivel az csak 7,7 százalékkal került többe, mint tavaly. Romániában a tagállamok többségétől eltérő trend érvényesül, az EU-ban ugyanis a sertéshús ára átlagban 8,5 százalékkal csökkent egy év alatt.

A tojás szintén megdrágult 2020-hoz képest, 12 százalékkal. Az EU átlaga 13,3 százalék. A tojás csak két tagállamban olcsóbb, mint nálunk, Spanyolországban és Lettországban.

A nyers tej terén viszonylag jól állunk. A tehéntej termelői ára idehaza 7,5 százalékkal nőtt, míg az EU-ban átlagosan 10 százalékkal.

Az élelmiszerek árának csökkenésére decemberben sem számíthatunk, a kereslet növekedése, a magas infláció és a méregdrága energia mind felfelé nyomják az árakat.

(Nyitókép: Facebook/Carnirom)

Kapcsolódók

Kimaradt?