Túróban és sajtban a hazai kistermelők a multik fő vetélytársai

A háztáji- és a kistermelők kezében van a piac közel negyede.

A multinacionális vállalatok uralják a romániai tejipart, a túró és a sajt piacán azonban erős konkurrenciát jelentenek számukra a háztáji termelők, akik kézműves módszerekkel állítják elő az édes túrót, a gomolyát és az általában telemeaként emlegetett sós juhtúrót.

Az Euromonitor International piackutató cég adatai szerint 2019-ben 24,8 ezer tonna sajt- és túró jellegű terméket hoztak forgalomba Romániában, 1 milliárd lej értékben. Ebből 6,2 ezer tonna származott háztáji- és kistermelőktől, akiknek az árbevétele 217 millió lej körül volt.

Tavaly 26,1 ezer tonnára nőtt a piacra dobott árumennyiség, azonban a háztáji termelőké alig változott, 6,3 ezer tonnára nőtt csak. Az Euromonitor előrejelzései szerint idén 26,7 ezer tonnára nő a túró- és a sajtfélék piaca, ezen belül a kimért termékek mennyisége 6,4 ezer tonna lesz. A piac teljes árbevétele 1,2 milliárd lej lesz.

Tavaly a kis- és háztéáji termelők piaci részesedése mennyiségileg 24,1 százalék volt, ami idén 23,9 százalékra csökken. Értékben a részesedésük  kevéssel 20 százalék alatti.

Az Euromonitor szerint tehéntejből idén 310 millió litert fogyasztunk, 3,9 százalékkal többet, mint 2020-ban. A termelők és forgalmazók árbevétele nagyobb mértékben, 9,4 százalékkal nő, ami az infláció következménye.

A tejtermékek hazai piacát a francia Lactalis és Danone, a holland Fiesland-Campina és a görög Olympus uralja.

(Nyitókép:Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?