Külföldön gyártók, nálunk importőrök: multik, akik még a hazai márkákat is külföldön állítják elő

Az édesség, a kozmetikumok, a személyi ápolási termékek és a tisztítószerek  nagyja érkezik külföldről, az üdítők és a sör jellemzően idehaza készülnek.

Multinacionális cégek egész sora játszik fontos szerepet idehaza az általános fogyasztási javak piacán úgy, hogy semmit sem gyárt Romániában. Egyeseknek voltak üzemeik idehaza, de költséghatékonysági megfontolásokból megszüntették azokat, jelenleg kizárólag importból származó termékeket forgalmaznak.

Ennek az üzleti modellnek a tipikus képviselője a Nestle. A svájci élelmiszeripari óriás 2008 a bukaresti fagylaltgyárát zárta be, a termelést Bulgáriába helyezve át. Tavaly lakat került a Nestle temesvári üzemére is, ahol többek között a Joe nevű, legnépszerűbb hazai nápolyi szeletet gyártották. A Joe márkájú termékek természetesen nem tűntek el a piacról, elvégre sok pénzt hoznak a cégnek, csak épp külföldön, Ukrajnában és Lengyelországban készülnek.

A tavalyi év üzleti eredményeit, úgy tűnik, jótékonyan befolyásolta az üzem bezárása. A Nestle Románia árbevétele 2019-ben 6 százalékkal nőtt, 929 millió lejre, nyeresége pedig harmadával gyarapodott, 61,6 millióra. Ezzel egyidejűleg az alkalmazottak száma 866 főről 649-re csökkent, de a részvényeseket ennél minden bizonnyal sokkal jobban érdekelte a profit növekedése.   

A leginkább fogkrém- és szappangyártóként ismert, de valójában széles termékskálával rendelkező Colgate-Palmolive is hasonló stratégiát követett Romániában. Az amerikai vállalat 2008-ban bezárta brassói gyárát, ahol 190 ember dolgozott. A cégnek tavaly 50-nél kevesebb munkatársa volt Romániában, s 268 millió lej bevétele. Az elmúlt évtizedben a Colgate-Palmolive körülbelül 100 millió lej nyereséget gazdálkodott ki importáru forgalmazásával.

A L’Oreal nem zárt be gyárat Romániában, ugyanis kezdettől fogva kizárólag importból származó termékeket árult. A világ egyik vezető kozmetikai cégének számító L’Oreal helyi leányvállalata jelenleg 300 munkavállalót foglalkoztat, 10 év alatt 260 millió lej profitot termelt meg.

Vannak „jó” multik is

A Ziarul Financiar gazdasági napilap számításai szerint a tíz legnagyobb, idehaza aktív, csakis importból származó általános fogyasztói javakat multinacionális cég tavalyi árbevétele 5,4 milliárd lej volt. A már említettek mellett ezek közé tartozik az édességekben utazó Mondelez, Mars és Ferrero, a kozmetikumokat és személyi ápolási cikkeket gyártó Johnson&Johnson, Avon és Essity, valamint a márkás italokat előállító Pernod Ricard.

Természetesen vannak olyan multinacionális óriásvállalatok is, melyek termelnek helyben. Ilyen például a Coca-Cola, az Unilever, a Procter&Gamble, a Heineken, a Carlsberg, a Molson Coors és az Asahi. A Procter&Gamble és az Unilever itt eladott termékeinek jelentős része természetesen külföldről érkezik, míg az italokot, egy akkora piac esetében, mint Románia, kifizetődőbb helyben gyártani, mintsem importálni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?