Ezért gyenge a hazai mezőgazdaság és az élelmiszeripar teljesítménye

Svédországban az élelmiszeripari cégek 31 százaléka használ ipari robotokat, idehaza 1 százalék.

Rendszerszintű problémák jele az, hogy Románia élelmiszer külkereskedelmi deficitje öt év alatt megduplázódott, s már 4,3 milliárd eurónál jár, mutat rá a pénzügyi rendszer stabilitását elősegíteni hivatott bizottság, a CNSM. A bankok és szakmai szervezetek képviselőiből álló testület a külkereskedelmi hiány csökkentését célzó ajánlásokat fogalmazott meg a kormány és a Román Nemzeti Bank (BNR) felé.

A gondok egyik oka az, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén tevékenykedő cégek nem jutnak elég hitelhez. Az Európai Bizottság és az Európai Fejlesztési Bank számításai szerint a hazai mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak a valósnál nagyobb értékű finanszírozásra lenne szüksége, a hiányzó tőke értéke 2,2 és 5,3 milliárd euró között van. Az elmúlt években a hazai bankok hitelportfóliójában a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek jelenléte folyamatosan csökkent.

A CNSM azt javasolja a kormánynak, dolgozzon ki egy stratégiát a mezőgazdaság fejlesztésére, melynek megoldást kellene kínálnia többek között a hiányos infrastruktúra, pl. az öntözőrendszerek fejlesztésére és a mezőgazdaságban dolgozók magasabb szintű szakképzésének a biztosítására.

A stratégiának fontos eleme kellene legyen a mezőgazdasági termékek magasabb szintű belföldi feldolgozása az élelmiszeripari kapacitás növelése révén. Ennek a munkaerőigénye nagyrészt fedezhető lenne azon romániai mezőgazdasági idénymunkások révén, akik az elmúlt években nyugati országokban dolgoztak. Olaszország mezőgazdasági termelésének 25 százalékát 370 ezer idénymunkás állítja elő, ezeknek közel harmada romániai.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A másik megoldást az automatizálás és a robotika nagyobb léptékű alkalmazása jelenthetné. A CNSM elemzése szerint jelenleg a hazai az élelmiszeripari cégek csupán 1 százaléka használ ipari robotokat, miközben ez az arány Hollandiában 22, Svédországban pedig 31 százalék.

A testület javaslatai között szerepel az is, hogy egy átlátható módszertan alapján azonosítsák be azokat az élelmiszeripari cégeket, melyeknek az átlagosnál jóval nagyobb a fejlődési potenciáljuk, jó eséllyel nagyvállalattá nőhetnék ki magukat, s ajánlják ezeket a hitelezők figyelmébe. A CNSM által elvégzett szimuláció során a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén működő kb. 33 ezer cég között 500 ilyet találtak.

(Címlapfotó forrása: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?