Nehéz évet tudhatnak maguk mögött a romániai gazdák – Tánczos Barna szenátort kérdeztük

Nehéz év áll a romániai mezőgazdasági termelők, gazdálkodók mögött, akiknek nem csak a rossz időjárással, hanem a koronavírus járvány elleni intézkedések hatásaival is szembe kellett nézniük. Miközben az európai uniós támogatások megfelelő ütemben érkeztek, a szakminisztérium késlekedett a károk enyhítésével. Magyarországról történelmi segítséget kaptak fejlesztéseikhez a székelyföldi kisebb gazdaságok. Tánczos Barnával, az RMDSZ szenátorával beszélgettünk.

Visszatekintve a mögöttünk álló évre, milyen mezőgazdasági idényt tudhat maga mögött Románia?

A mezőgazdasági év milyenségét legjobban a piaci árak tükrözik. Amikor azt látjuk, hogy a gabona ára az egekbe ugrik, országos viszonylatban azt jelenti, hogy gyenge termést hozott az év. Főleg a déli nagy termelők esetében igaz a rossz termés és ez befolyásolja az árakat. Ugyanakkor a burgonyatermesztők az elmúlt 3-4 év legalacsonyabb áraival küszködnek. A jó termés ellenére nagyon alacsony áron tudják értékesíteni a burgonyát, pontosabban nem is tudják eladni, annyira nincsen rá kereslet. Erre az egyik magyarázat azoknak a piacoknak a bezárása, ahová óriási tételeket vittek el a kereskedők. A piac leállt a koronavírus járvány megfékezését célzó intézkedések miatt. Jelen pillanatban nagy áruházakban, áruházláncokban lehet burgonyát vásárolni, hiszen a benti piacokat bezárták, a kintiek működtetéséhez pedig túl hideg van. Aki nem tud bejutni a termékével a nagy áruházláncok polcaira, az hiába is várja a piaci kereskedőket.

Az állattartókra is rájár a rúd, hisz több tízezer szarvasmarha „ragadt bent” a romániai piacokon, hasonló a helyzet egyébként Magyarországon is. A koronavírus megnehezítette a vendéglátóipar dolgát, rengeteg vendéglő bezárt, amelyek nagy felvevőpiacot jelentettek a marhahúsra, a borjúértékesítés éppen ezért nagyon megszenvedte az elmúlt időszakot. A tejtermelők szempontjából sem rózsás a helyzet, de őket nem viselték meg annyira a megszorító intézkedések. A tejfeldolgozók talpon tudtak maradni. Összességében nehéz évet zártunk. Olyan évet, amelyben a rossz időjárási viszonyokon kívül a koronavírus miatti megszorító intézkedések is nehéz helyzetbe hozták a gazdákat és sajnos ezen a helyzeten a mezőgazdasági minisztérium képtelen volt javítani. Nem álltak ki megfelelően a piacok megnyitás mellett, túl későn javították ki a rossz intézkedést. A fogyasztók egyszerűen elszoknak azoktól a piacoktól, ahol direkt a termelőktől vásárolhatnak. Az a támogatás pedig, amelyet jóváhagytak a mai napig nem érkezett meg a gazdák számára és egyébként is morzsányi ahhoz képest, hogy mekkora veszteségeket okozott az idei év a mezőgazdaságban.

Hogyan alakultak ebben az évben a mezőgazdasági vállalkozások támogatására érkező európai uniós támogatások?

Az európai uniós támogatások igénylésével és kifizetésével meglátásom szerint nincs gond. A minisztérium, pontosabban a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) jól tudott reagálni a koronavírus helyzet miatt fellépő kihívásokra. Át tudták venni a kéréseket, ellenőrizni is tudták azokat, az előlegek megfelelő ütemben érkeztek. Elkezdődött  a héten a teljes összegek kifizetése is. Úgy gondolom, hogy Hargita megyében, amelynek a helyzetét a legjobban ismerem, ez a gördülékenység a megyei APIA-nak és a helyi önkormányzatoknak köszönhető. A májusi kérések leadásánál és a covidos támogatási kérések leadásánál is rengeteget segített az együttműködésük a gazdákon.

Ebben az évben egy jelentős Magyarországról érkező mezőgazdasági támogatási program is lezajlott. Ennek mik a tanulságai?

Történelmi jelentőségű a Magyarországról ideérkező támogatás. Valamikor a „kicsi magyar világban” tapasztalhattak ilyet utoljára a székelyföldi gazdák, hogy anyagi támogatást kapnak kisebb gazdaságok fejlesztésére. Ez olyan pillanat,a melyre a gazdák unokái is emlékezni fognak. Vannak gondok például a traktorok beíratásával. Ezzel kapcsolatosan született egy új törvény, amelyet az RMDSZ is támogatott. Az új jogszabály alkalmazási normái sajnos még váratnak magukra, úgyhogy elmondhatom: a jövő héten is van munka. Tovább kell dolgozzunk azon, hogy a gazdák ezeket a járműveket be tudják íratni. Az állatállomány is javult genetikailag azzal, hogy Magyarországról támogatást kaptak erre.

Ami a legfontosabb: egyszerű procedúrával könnyen lehetett támogatást igényelni. Ilyen támogatásokra a román kormánytól is igény volna. Úgy gondolom, a következőkben azon kell dolgozzunk, hogy egyszerűsített eljárással könnyen hozzáférhetővé tegyük ezeket a pénzeket a gazdák számára.

Milyen kihívások elé néz a mezőgazdaság a következő évben?

2021-ben a legfontosabb az lesz, hogy az új vidékfejlesztési stratégiában a kis- és közepes gazdaságok érdekei megfelelőképpen jelenjenek meg. El kell érnünk, hogy ne kelljen versenybe szálljanak a déli mamut-vállalkozókkal, a mennyiben európai uniós támogatásokhoz szeretnének jutni. Fontos, hogy az új stratégiában is megmaradjanak az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatások, valamint a hegyvidéki gazdákat, a gyepterületekkel foglalkozókat kiemelt támogatásban lehessen részesíteni. A fiatal gazdák esetében is el tudjuk különíteni a hegyvidéki gazdálkodóknak szóló összegeket, hogy ők ne kelljen a déli, főleg növénytermesztéssel foglalkozó gazdákkal versenybe szálljanak.

(Borítókép: Gábos Albin)

Kapcsolódók

Kimaradt?