Háborognak a gazdák, mert kihagyták a költségvetés tervéből az aszálykárok kifizetését

A mezőgazdasági termelők felhívást intéztek Klaus Iohannis államelnökhöz, mert a kormány nem foglalta bele az aszálytámogatásokat az idei költségvetési törvénybe – tájékoztat keddi közleményében a Gazdák Ereje Egyesület.

„Néhány óra van még hátra az államháztartási törvény tervezetének parlamenti zárószavazásáig, és a mezőgazdasági ágazat számos felhívásának ellenére a hatalom parlamenti képviselői megsemmisítő csapást készülnek mérni a román gazdák tízezreire, veszélyeztetve a román mezőgazdaságot és a lakosság élelmezésének biztosítását a 2021-es évben” – áll a közleményben.

Az egyesület a médián keresztül intézett nyilvános felhívást za államelnökhöz, hogy járjon közben az ügyben, amelyet az idézett elő, hogy a kormány és a parlamenti többség nem volt hajlandó belefoglalni a 2021-es költségvetési törvénybe a 2020-as tavaszi vetéseket ért aszálykárokért fizetendő támogatásokat.

Kifejtik: sajnálják, hogy ehhez a kétségbeesett lépéshez kellett folyamodniuk, miután a kormány nem tartotta be ígéreteit, de úgy vélik, hogy az államelnök, akinek az alkotmány 80. cikkelye alapján mediátori szerepe van az állam és a társadalom között, segíthet a kialakult helyzet megoldásában, abban, hogy „a román gazdálkodók megmeneküljenek a biztos csődtől”.Illusztráció | Fotó: Agerpres

A mezőgazdasági termelők szerint az aszálykárokra fizetett kártérítések nem helyeznek nyomást a költségvetési deficitre, sőt gazdasági fellendülést fognak hozni, és a pénzügyminisztérium év végéig visszakapja ezeket az összegeket adók és illetékek formájában.

„Meggyőződésünk, hogy ebben a néhány órában meg lehet találni a megoldást arra, hogy ezeket a kártérítéseket kifizessék. Emlékeztetünk mindenkit, hogy a kártérítések kifizetéséhez szükséges összeg egymilliárd lej (megközelítőleg 210 millió euró). Ennyi szükséges ahhoz, hogy a romániai gazdák nagy része idén be tudja vetni földjeit, és ezzel hozzájáruljon a gazdasági fejlődéshez, amire mindannyian annyira számítunk 2021-ben” – áll a közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?