Mezőgazdasági miniszter: kivitelezhetetlen a kártérítési törvény

Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztésért felelős miniszter szerint populista és kivitelezhetetlen az a törvény, amelynek értelmében kártérítést kapnak azok a gazdák, akiknek a termésében kár keletkezett a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt. Ludovic Orban miniszterelnök a törvény alkotmánybíróságon való megtámadását javasolta.

Adrian Oros a csütörtöki kormányülés kezdetén arról a Szociáldemokrata Párt által előterjesztett jogszabályról beszélt, amelyet május 27-én fogadott el döntő törvényhozói fórumként a képviselőház.

„Erősen kell tartanunk magunkat a nyeregben, mert a parlament minden héten a nyakunkba zúdít néhány olyan szabályozást, amely forrást nélkülöző költségekkel jár” - fogalmazott válaszként a miniszterelnök, aki szerint aktívabban kell kommunikálniuk a lakossággal, és ki kell küszöbölniük azokat a populista intézkedéseket, amelyek fedezet nélküli költségekkel terhelik meg az államkasszát.

Ludovic Orban kormányfő arra kérte a minisztereket, hogy vegyenek részt a parlamenti vitákon, és próbálják meggyőző érvekkel megakadályozni, hogy a törvényhozók olyan jogszabályokat szavazzanak meg, amelyek kivitelezhetetlenek. Ugyanakkor felszólította kabinetje tagjait, hogy vegyék fel a kapcsolatot a frakcióval, és nyújtsanak be alkotmányossági kifogást a kérdéses törvény ellen.

A képviselőház május 27-én szavazta meg döntő házként a PSD törvénytervezetét, amelynek értelmében kártérítést kapnak azok a gazdák, akiknek a termésében kár keletkezett a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt. A törvényjavaslatot 212 képviselő támogatta, 99-en tartózkodtak a szavazáskor. A jogszabály az aszályra, az árvízre és a fagykárra terjed ki.

A támogatás csak az illetékes bizottság által elvégzett kárfelmérést követően igényelhető, és abban az esetben jár, ha a kár meghaladja a termés 30 százalékát. A támogatás összege nem haladhatja meg az adott kultúrával kapcsolatos addigi költségek 70 százalékát. A kártérítést a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknál kell kérvényezni.

A Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviselő Valeriu Steriu a szavazás napján azt mondta, hogy a programról értesítik az Európai Bizottságot, és ha szükséges lesz, tárgyalásokat folytatnak róla.

(Címlapfotó: Adobe Stock Photo)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?