Nem adtak kártérítést az utasoknak, így fizetésre kényszerítették a Blue Airt és a Wizz Airt

Végrehajtás alá került a Blue Air és a Wizz Air, amiért nem fizették ki a 250 és 600 euró közötti kártérítéseket az arra jogosult légi utasoknak, akiknek késett a járata, illetve törölték azt - közölte szerdán a légi utasok jogvédelmével foglalkozó, Romániában is működő, holland FlightClaim.ro internetes platform.

A dokumentum szerint a FlightClaim Romániában, Spanyolországban és Németországban elérte, hogy jogerős ítéletet hozzanak olyan légitársaságok ellen, amelyek nem fizettek törvényes kártérítést az utasoknak, és amelyek nyomán zárolták az illető légitársaságok számláit mindaddig, amíg ki nem fizették a 250-től 600 euróig terjedő kompenzációt. Legutóbb, januárban, három ízben kezdeményeztek végrehajtást a Blue Air és a Wizz Air ellen.

A FlightClaim képviselői azt állítják, hogy az elmúlt évben más légitársaságokat, például a Vuelinget vagy a TAROM-ot is sikersen perelték ugyanezen problémák miatt, akár külföldi bíróságokon is, miközben számos más, az Air Bucharest, Lufthansa, Iberia, Alitalia, Swiss, Air Moldova, Ryanair, Eurowings vagy TAP légitársaságokkal utazók ügye bírósági eljárás alatt áll. 

Jelenleg a FlightClaim.ro-nak mintegy 170 ügye van a különböző bíróságokon, amelyek közül kb. harminc Romániában, száz Németországban, harminc Franciaországban és tíz Spanyolországban. A bírósági ügyek az összes esetnek csak 2%-át teszik ki, de a legtöbb ügyet a társaság szakemberei és ügyvédei békés módon megoldják. A legkisebb végrehajtott összeg 250 euró volt, a Blue Air légitársasággal szemben, de a végrehajtási határozatok átlagos értéke körülbelül 10.000 lej az 5-8 személyes utascsoportok esetében - írja a közlemény.

A FlightClaim.ro megjegyzi: jóllehet több mint világos előírások vannak, hogy milyen esetben mennyi kompenzációt kell fizetniük, egyes légitársaságok nem hajlandók ezt megtenni, így kénytelenek zároltatni a számláikat, ami jóval nagyobb költségekkel jár a légitársaságoknak, mintha azonnal fizetnének.

Nőtt a problémás repülések száma

Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy európai szinten a problémás repülések száma mintegy 40%-kal nőtt az elmúlt években. 2018-ban több mint 4,5 millió utast érintett a járatok törlése vagy késése, ami összesen csaknem kétmilliárd eurós kártérítést jelent. Európában a kompenzáció átlagos értéke 422,85 euró/utas.

A FlightClaimEU.com egy olyan cég, amely az utasok segítségére szakosodott késett, törölt vagy a túlfoglalt járatok esetén, hogy a légitársaságoktól kompenzációt szerezzen. A cég három éve van jelen az európai piacon és két éve Romániában. Eddig a FlightClaim.ro több mint húszezer utas számára szerzett kártérítést Európában, és több mint ötezer utas számára Romániában, anélkül hogy ez az utasoknak pénzébe került volna.

A FlightClaimEU.com-ot egy egykori holland bankár alapította, 16 európai országban folytat üzleti tevékenységet, a Claims Corporation Network cégcsoport részét képezi, egész Európában tevékenykedik a biztosított személyeknek nyújtott kártalanítás területén.

Kapcsolódók

Kimaradt?