Külföldön nyit saját boltokat az egyik hazai csokoládégyártó

Az első Heidi márkabolt Európa egyik leghíresebb vásárlóutcájában, a bécsi Mariahilfer Strassen található.

Valószínűleg még az édesszájúak között is sokan vannak, akik nem tudják, hogy a Heidi márkanévvel forgalomba kerülő csokoládékat nem csak, hogy idehaza gyártják, de román cég termékei. A Heidi Chocolate nevű céget svájci befektetők hozták létre 1994. A vállalatnak Bukarest közelében, Pantelimonban van egy gyára.

A prémium kategóriás, minőségi termékeket gyártó Heidi lendületesen fejlődött az elmúlt időszakban, egy évtized alatt megduplázta a forgalmát. 2010-ben a cégnek még csak 313 alkalmazottja és 52 millió lej árbevétele volt, 2019-re azonban a munkatársak száma 382-re, az árbevétel pedig 102 millióra duzzadt.

A Heidi időközben a Kex Confectionery cégen keresztül a híres osztrák Meinl család tulajdonába került, akárcsak a másik hazai csokigyártó, a Kandia. A Heidi termékek exportja a 2000-es évek elején kezdődött, jelenleg 50-nél több országban kaphatók. A külföldi forgalmazás mostanáig kiskereskedő partnereken keresztül történt, mostantól azonban saját márkaboltokkal szándékoznak nyomulni.

Heidi márkabolt mostanáig kettő volt, az egyik a gyár mellett, a másik pedig Bukarestben. Az első, kizárólag Heidi termékeket forgalmazó üzletet Bécsben nyitották meg, Heidi Chocolaterie néven. „A Heidi nemzetközi szintre lépett. Az első Heidi bolt a Mariahilfer Strassen találhatómely Európa leghosszabb vásárlóutcája, ahol évente 17 millió látogató fordul meg” – nyilatkozta Peter Mueller, a Heidi Chocolate vezérigazgatója.

Az üzletet, melyben 150 féle Heidi termék kapható, Valentin-nap előtt pár nappal nyitották meg. „Középtávon újabb boltokat fogunk nyitni Romániában, Ausztriában és más közép-kelet-európai országokban” – mondta Peter Mueller. A tavalyi visszaesés után a cégvezetés idén az árbevétel 10 százalékos növekedésére számít.

2020-ból még nincsenek adatok, egy évvel korábban azonban 2,1 milliárd lej értékben vásároltunk csokoládét. Az Euromonitor és az Eurostat adatai szerint a romániai csokoládéfogyasztás 2,2 kg/fő/év. Romániában körülbelül 700 cég foglalkozik csokoládégyártással vagy forgalmazással. 2019-ben a legkedveltebb márka a Milka volt, 19,7 százalékos piaci részesedéssel, megelőzve a Kindert (11,1 százalék) és a Rafaellot (6,1 százalék). Ezek multinacionális márkák, előbbit a Mondelez, utóbbi kettőt a Ferrero gyártja. A belföldi népszerűségi rangsorban a Heidi negyedik, piaci részesedése 5,1 százalék.  

(Nyitókép: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?