banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Gazdafórum-sorozat indult a biogazdálkodás népszerűsítéséért Székelyföldön

Jó lehetőséget kínál a székelyföldi gazdák számára a biogazdálkodásra való áttérés, amelynek segítségével jobb minőségű és kedvezőbb áron értékesíthető termékeket állíthatnak elő. A biotermeléssel kapcsolatos ismeretekkel gazdafórumok során ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete szervezésében.

Kihasználva a mezőgazdasági tevékenységek év eleji, csendesebb időszakát, szakmai fórumokon nyújt tájékoztatást a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) a biogazdaság nyújtotta lehetőségekkel kapcsolatosan. Az előadássorozat során falugazdászok segítségével tisztázzák a biogazdálkodásra való átállás lépéseit, a biominősítés megszerzésének kritériumait, bemutatják az aktuális pályázati lehetőségeket, az állami és az elérhető európai uniós támogatásokat is.

„A termelés szakmai kérdéseitől, az engedélyeztetés folyamatán át, a támogatási lehetőségekig számos területet érintünk a gazdafórumok során” – mondta el a Maszol érdeklődésére Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke. Hozzátette: a bio minősítés esetén is a bürokrácia jelenti a legnagyobb kihívást, éppen ezért a SZGE igyekszik végigkövetni a gazdákkal a folyamatot az ötlettől a teljes megvalósításig.

Nem egyszerű az átállás

A biogazdálkodásra áttérni nem kis feladat, nem megy egyik napról a másikra, tudtuk meg. „Létezik egy átállási időszak. Egyrészt a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA), valamint a mezőgazdasági igazgatóságnál is kell regisztráljanak a gazdák. Ezen kívül szerződniük kell egy tanúsító szervezettel” – mutatott rá a szakember.

Becze István hangsúlyozta: a családi kisgazdaságok fennmaradásának, sikerességének egyik záloga lehet, ha áttérnek a biotermelésre, ami által értékesebb terméket tudnak előállítani, hatékonyabban gazdálkodhatnak és megmaradnak az ágazatban. Székelyföldön a mezőgazdaságban az állattenyésztésnek van a legnagyobb szerepe, így elsősorban ezen a területen történtek eddig előrelépések a biogazdálkodás megerősítése érdekében. Mint a SZGE vezetője rámutatott, nagy igény mutatkozik például a biogazdálkodásból származó tejre.

„Több olyan feldolgozó is fog indulni a közeljövőben, ami biotejre alapoz és szeretnénk, ha a helyi gazdák tudnák ezt előállítani, ne más térségekből szerezzék be. A nagyszántóföldi növénytermesztés esetében nehezebb dolgunk van, de hosszútávon erre is szeretnénk megoldásokat találni. Gondolok a burgonya-termesztésre például” – emelte ki Becze István. A szakember jó példákat is fel tudott sorolni. Mint elmondta, vannak már sikeres zöldség- és gyógynövénytermesztők, méhészek, akik jelentős eredményeket értek el a biogazdálkodásra való áttéréssel.

A biogazdálkodást lehetőségként, egyfajta kitörési pontként kívánja bemutatni a SZGE által indított Bio Székelyföld Program, amely magában foglal tájékoztató-segítségnyújtó tevékenységeket, emellett igyekeznek az értékesítésben is támogatást nyújtani az érintett gazdáknak. Ezen kívül szeretnék elérni, hogy a tanúsítást nyújtó intézmények minél inkább elérhetőek legyenek Székelyföldről is. Becze István hangsúlyozta: az SZGE legfőbb szakmai partnere a magyarországi agrárminisztérium.

A 2021-ben megtartott eddigi 18 gazdafórumon közel 400 érdeklődő vett részt, a sorozat februárban folytatódik. A helyszínekről és időpontokról a SZGE Facebook-oldalán lehet részleteket találni.

(Borítókép: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete)

Kapcsolódók

Kimaradt?