Megugrott tavaly az erdeigyümölcs-export

Csak ribizliből közel 4 900 tonna került külföldre, közel 18 millió euró értékben.

Jó évük volt tavaly a hazai erdeigyümölcs exportőröknek, a nyugat-európai piacokon ugyanis jelentősen megnőtt a kereslet ezen termékek iránt. 2020 első 11 hónapjában a kivitel megközelítette a 7 ezer tonnát, értéke pedig 25 millió euró volt, derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. 2019 azonos időszakában Románia csak 11 millió euró értékben exportált erdei gyümölcsöt, tehát a növekedés látványos volt, közel két és félszeres.

Idehaza jelenleg háromszáznál több erdei gyümölcs termesztésére és forgalmazására szakosodott cég van. Jó években a termés mennyisége megközelíti a 30 ezer tonnát. Az elmúlt években megnőtt a termesztők száma, az új farmok zömét uniós támogatással hozták létre.

Az egyik legnagyobb hazai piaci szereplő a 3,13 millió hektáron elterülő állami erdőket kezelő Romsilva. Tavaly a cég 3 ezer tonnánál több erdei gyümölcsöt gyűjtött be és értékesített. Az ágazat még izmosabb lehetne, ha könnyebb volna munkaerőt találni a vadon termő gyümölcsök szüretelésére. „A Kárpátok kincseire nagy a kereslet külföldön, tudnánk növelni a kivitelt, ha volna munkaerő a hegygerinceken termő erdei gyümölcsök begyűjtésére” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Dorin Dogar, az EcoFruct kft. vezérigazgatója.

Az idehaza termő áfonya, málna, szeder, fekete ribizli és szamóca legnagyobb külföldi piaca Németország, ahol tavaly 1 718 tonnát értékesítettek. Ezer tonnát meghaladó volt a Nagy-Britanniába, Hollandiába és Olaszországba irányuló kivitel is. A legjelentősebb export tétel a vörös- és a kék áfonya volt, 4 859 tonnával, közel 18 millió euró értékben.

A kereslet nem csak külföldön nő az erdei gyümölcsök iránt, a termelés nem fedezi a belső fogyasztást. A tavalyi év első 11 hónapjában friss málnából és szederből 506, fekete ribizliből és egresből 106, vörös- és kék áfonyából pedig 1 566 tonnát importáltunk, összesen 12 millió euróért. Fagyasztott erdei gyümölcsből ugyanazon időszakban hozzávetőleg 2 ezer tonna érkezett az országba.

A hazai erdei gyümölcs java a szezonban kerül eladásra, főleg a piacokon. Az erdei gyümölcsök esetében a piaci árak és a kiskereskedelmi áruházláncok árai közti különbség sokkal nagyobb, mint más gyümölcsök esetében. Szezonban piacon 10-15 lejért meg lehet venni egy kiló szedret, míg jelenleg van olyan szupermarket, ahol 12,5 deka szederért 13,5 lejt kérnek, vagyis 1 kg 100 lejnél többe kerül.

(Nyitókép: cora.ro)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?