Hazai tejtermék import tejből: megugrott a nyerstejbehozatal 2020-ban

24,4 százalékkal több tejet importáltunk tavaly, mint 2019-ben.

A koronavírus járvány kitörését követően visszatérő téma lett az üzleti világban és a gazdasági sajtóban az ellátási láncok lerövidítésének és a hazai feldolgozó ipar kapacitásnövelésének a szükségessége, valamint a megváltozott vásárlói szokások, a hazai termékek előnyben részesítése az importárú ellenében.

A gyakorlatban azonban a gyártók sokkal inkább a költséghatékonyságot tartották szem előtt, aminek ékes bizonytékaként az importált nyers tej mennyisége 26 400 tonnára nőtt tavaly. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint ez 24,4 százalékkal nagyobb a 2019-es mennyiségnél. Megtörténik tehát, hogy valaki azzal a meggyőződéssel vásárol tejterméket, hogy az hazai árú, ami azonban csak részben igaz, mivel az alapanyag külföldről érkezett.  

„A tejimport azért nőtt, mert a termelők csökkenteni akarták a költségeiket, s a kinti tejet választották, mert nagyon alacsony áron lehet beszerezni” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Adrian Cocan, a Lăptăria cu Caimac márkájú termékeket előállító cég igazgatója.

A hazai termelőktől felvásárolt tej mennyisége mindössze 1,1 százalékkal nőtt. Az import tej zöme Magyarországról, Csehországból és Lengyelországból érkezett.

Dorin Cojocaru, a tejipari munkáltatók érdekvédelmi szövetségének (APRIL) az elnöke szerint a járvány és az utazási korlátozások rávilágítottak arra, hogy le kell rövidíteni a termelő, a feldolgozó és a kereskedő, illetve a fogyasztó közti távolságot, ami azt jelenti, hogy minden megyében kellene legyen tejfeldolgozó és húsipari üzem. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság adatai szerint az országban jelenleg 158 tejfeldolgozó üzem működik, azonban vannak lefedetlen területek. Hat megyében, köztük két erdélyiben, Szilágyban és Krassó-Szörényben tejipar nem létezik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tejipar éves forgalma megközelíti a 6 milliárd lejt. Az ágazatot teljes a multinacionális vállalatok dominálják, a meghatározó piaci szereplők között egyetlen belföldi sincs. A szakértők szerint a hazai termelők a tőkehiány miatt nem tudnak labdába rúgni, nem képesek a multikkal felvenni a versenyt.

A legnagyobb romániai tejipari vállalat a francia Lactalis, melynek 2019-es árbevétele 1,4 milliárd lej volt. A Lactalis a tulajdonosa az Albalactnak és a Covalactnak is, mindkettőt 2016-ban vásárolta fel. Jelentős piaci szereplő még a francia Danone, melynek forgalma 612 millió lej volt 2019-ben, a görög Olympus (509 millió lej), a holland Friesland-Campina (451 millió lej) és a francia Delaco (417 millió lej). Ennek az öt vállaltnak a kezében van a hazai tejipar fele.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?