Csoda a tejpiacon: így lesz mínusz 20 százalékból 1,3 százalék plusz

Ötödével kevesebbe kerül most a tej, mint a téli hónapokban. Sajnos ez rossz hír, legalábbis a gazdáknak, ugyanis a felvásárlási ár lett kisebb. A fogyasztóknak sincs okuk az örömre, a tej bolti ára ugyanis átlagban nem csökkent, sőt.

Mintegy 20 százalékkal csökkent alig valamivel több, mint két hónap leforgása alatt a tej felvásárlási ára. Február végén – március elején a termelők még 1,5 lejt kaptak a tej literjéért, jelenleg azonban csak 1,2 lejt.

A jelenség évről-évre megismétlődik, a feldolgozó vállalatok arra hivatkozva csökkentik a felvásárlási árat, hogy nyáron a tehenek többet tejelnek, mint télen, ellenben a minőség romlik, a zsírtartalom alacsonyabb, mint télen. A tej fogyasztói ára ellenben nem csökkent párhuzamosan a felvásárlási árral, sőt a Ziarul Financiar gazdasági napilap számításai szerint a Cora webáruházában februárhoz képest átlagosan 1,3 százalékkal nőtt.

A ZF által vizsgált 12 termék közül hat drágult, öt olcsóbb lett, egynek pedig stagnált az ára. A Focus Market Research piackutató cég adatai szerint jelenleg 1 liter 3,5 százalékos zsírtartalmú Zuzu 5-5,12 lejbe kerül az áruházláncokban, a 1,5 százalékos 4,49-4,58 lejbe, a Napolact 1,5 százalékos változata 4,64-4,99, míg a 3,5 százalékos 5,7-5,9 lej között van.

„1,5 lej helyett most csak 1,2 lejt kapunk. Egyesek gazdagodnak, mások túlélnek. A boltokban nem lett olcsóbb a tej, mert a kereskedők nem akarnak árat csökkenteni, árleszállításokkal szúrják ki a vásárlók szemét. Az árakért a kereskedők a felelősek, bizonyos mértékben a gyártók is” – nyilatkozta Adriana Székely, az orczyfalvai Timlact Agro igazgatója. A bánsági szövetkezet átlagban napi 25 ezer liter tejet ad el a Friesland Campina és a Lactate Sim feldolgozó vállalatoknak.

„Kizsákmányolják a feldolgozókat”

A gazdák szerint a feldolgozók mondvacsinált okokra hivatkozva nyomják le a felvásárlási árat, a nagytermelők ugyanis istállóban tartják az állataikat, s évszaktól függetlenül ugyanolyan minőségű takarmánnyal etetik őket.

„Ezek régi és alaptalan indokok. A tejtermelés a háznál tartott tehenek esetében nő csak, azokból pedig olyan kevés van, hogy nem számítanak. A valóság az, hogy a kereskedők kizsákmányolják a feldolgozókat, azok pedig minket. A boltokban sosem fog csökkenni az ár. Miért is csökkenne?” – mondta a Maszolnak Mózer Ferenc, a Mezőpetriben működő, 500 tejelő tehenet tartó gazdasági társulás elnöke.

„Köztünk és a fogyasztó között ott a kereskedő, akinek megvan a maga árpolitikája. A fogyasztói árat ő szabja meg” – jelentette ki Dorin Cojocaru, a Tejipari Vállalkozók Országos Egyesületének elnöke. Az egyik legnagyobb tejtermékgyártó, a Danone közleménye szerint a tej ára egy sor tényezőtől függ: „Az alapanyag árának csökkenése vagy növekedése nem tükröződik azonnal a fogyasztói árban. Ebben, a felvásárlási áron kívül egy sor tétel van még: bérek, elektromos áram, üzemanyag, csomagolás, logisztika. A fogyasztói árra vonatkozó döntést valamennyi költséggeneráló tényező alakulásának figyelembe vételével hozzuk meg”.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?