banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Már kenyérből is importra szorulunk

Tavaly 15 millió euró értékben importáltunk kenyeret, zömükben előkelesztett és gyorsfagyasztott termékeket.

Élenjárók vagyunk az Európai Unióban az egy főre eső kenyérfogyasztást illetően, azonban a változó fogyasztói szokások  miatt importra szorulunk. „A romániai kenyérgyárak jelenleg a kapacitásuk felét használják csak ki, pedig az ágazat egymilliárd euró értékben termelhetne” – nyilatkozta Aurel Popescu, a sütő- és malomipari, valamint a száraztészta gyártók országos érdekvédelmi szövetsége, a ROMPAN elnöke.

Egy romániai lakos átlagban 95 kg kenyeret és sütőipari terméket eszik meg egy év alatt, míg az Európai Unió átlaga csak 60 kg. A németeknél az egy főre eső fogyasztás 72 kg, az olaszoknál 69 kg, míg a spanyoloknál csak 51 kg. Románia évente 15 millió euró értékben importál kenyeret, ami azért abszurd, mivel az EU egyik legnagyobb gabonatermesztőjéről van szó.

Ez sokat elmond a hazai élelmiszeripar fejlettségi fokáról, főleg ha összehasonlítjuk Romániát Lengyelországgal. A két ország hozzávetőleg ugyanannyi búzát termel, ennek ellenére, tavaly 2,31 millió euró értékben importáltunk előkelesztett és gyorsfagyasztott kenyeret Lengyelországból. Ez körülbelül nyolcszorosa a 2010-es értéknek, amikor 290 ezer eurónyi volt a lengyelektől érkező behozatal. A két ország közti kenyérkereskedelem egyoldalú, a román export ugyanis 2015 után megszűnt.

Korábban a hazai fogyasztás szinte teljes egészét a friss kenyér tette ki, a nemzetközi áruházláncok rohamos terjeszkedésével párhuzamosan azonban ez változóban van. A multik előszeretettel forgalmaznak gyorsfagyasztott kenyeret, aminek jelentős része importból származik. Ezen termékek jelentős térnyerést könyveltek el tavaly, amiben szerepe volt a járványnak, mivel a vásárlók egy része higiénikusabbnak tartja az áruházakat, mint a friss kenyeret áruló kisboltokat.

„Mi, románok napi négyezer tonna kenyeret fogyasztunk, s aggasztó az a tény, hogy havi kétezer tonna Lengyelországból érkezik. (…) Egy év alatt meg fog duplázódni a gyorsfagyasztott kenyér mennyisége” – mondja a ROMPAN elnöke.

A legjelentősebb hazai gyorsfagyasztott kenyérgyár Erdélyben működik. A belga-román vegyesvállalat, a La Lorraine aranyosgyéresi gyára 171 millió lej értékben termelt 2019-ben, a termelés 17 százalékát exportálták.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?