Harminc élelmiszeripari gyár szűnt meg az elmúlt 15 évben Romániában

Erdélyből az ágazat 11 üzeme tűnt el. A legnagyobb gyárbezáró a Lactalis, mely egyetlen üzemet sem épített Romániában, ellenben megszüntetett ötöt.

Két, Suceava és Vaslui megyékben található gyárát zárja be augusztus végéig a legnagyobb hazai tejtermék gyártó és forgalmazó, a Lactalis. A francia vállalat vezetősége a hatékonyság növelésével indokolta a lépést. A megszüntetésre ítélt gyárak nyereségesek voltak, az utóbbi két évben 3,5, illetve 9,5 millió lej profitot termeltek.

Abban, hogy egy sikeres nagyvállalat bezárja egy nyereséges üzemét, semmi meglepő nincs, jónéhány hasonló esetre volt példa idehaza az elmúlt években. 2005-től napjainkig 30 élelmiszeripari üzem húzta le a rollót véglegesen, közülük 11 Erdélyben működött. Az esetek túlnyomó többségében a tulajdonos multinacionális nagyvállalat, mely a termelést más hazai vagy külföldi üzemeibe helyezte át.

A 30 üzem közül mindössze három volt hazai tulajdonban, ezeknek az üzemeltetői csődbe mentek. A tejtermékeket gyártó Tnuva veszteségesen működött, ezért az izraeli tulajdonos felszámolta a céget. A többi 26 esetben a tulajdonosok a profit növelése céljából szüntették meg a gyárakat és bocsátották el az ott dolgozókat.

Csúcstartó a Lactalis

A gyárbezárások terén a tejipari vállalatok voltak a legaktívabbak, 11 üzem ehhez az ágazathoz tartozott. A csúcstartó a hazai piacon 2008 óta jelen levő Lactalis. A családi tulajdonban levő, Európa egyik vezető tejfeldolgozójának számító cég egyetlen gyárat sem létesített Romániában, ellenben ötre lakatot tett. A felvásárlások által terjeszkedő óriáscég, jelenlegi romániai piacvezető 2014-ben kettő, 2018-ban pedig egy gyárát szüntette meg. A Lactalis hatékonyság- és profitnövelő intézkedéseinek eredményeként közel 550 munkahely szűnt meg.

Nem sokkal marad el mögötte a Friesland Campina, mely négy romániai gyárat számolt fel, ezek mindegyike Erdélyben volt. A holland vállalat 2007-ben a Szatmárnémetiben és a Temes megyei Détán levő termelési kapacitásait szüntette meg. Előbbinek a termelését a nagykárolyi, utóbbiét a Kolozsvár melletti kisbácsi és a marosvásárhelyi üzemekbe helyezték át. Rá egy évre megszüntették a bánffyhunyadi gyárukat, melynek szerepét szintén a bácsi üzem vette át, 2014-ben pedig bezárt a nagykárolyi gyár is.

Külföldön folyik tovább a termelés

Az elmúlt években megszüntetett élelmiszeripari üzemek között van a Nestle temesvári gyára (2019), a német Pfeifer&Langen tulajdonában levő nagyváradi cukorgyár (2018), a több mint százéves brassói csokoládágyár (2009), a Parfetti van Melle kolozsvári édességgyára, a nagyváradi olajgyár (2007), a kolozsvári Maetro felvágottüzem és a marosvásárhelyi margaringyár. Utóbbi háromnak az amerikai Bunge, a holland Caroli Foods, illetve a brit-holland Unilever volt az utolsó tulajdonosa.

A legtöbb munkavállaló, 440, akkor vesztette el az állását, amikor a Kraft Foods felszámolta a brassói csokoládégyárat. Az addig Brassóban előállított csokoládé azóta Bulgáriában készül, a legnépszerűbb hazai nápolyiszelet, a Joe, Magyarországon, a váradi étolajgyár kieső termelési kapacitását pedig részben a Bunge martfűi (Magyarország) üzeme vette át.

A hazai piacot domináló multinacionális vállalatok fentebb vázolt üzletpolitikája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a hazai élelmiszeripar külkereskedelmi mérlege bőven deficites, az import értéke 2,5 milliárd euróval haladja meg a kivitelét.

Kapcsolódók

Kimaradt?