Innováció a háromszéki élelmiszeriparban

Innovatív élelmiszertermékek és regionális élelmiszer-márkák kifejlesztését, illetve egészséges, helyi élelmiszerek fogyasztását szorgalmazza az AgroFood élelmiszeripari klaszter.

A Kovászna megyei élelmiszeripari vállalkozásokat és szakintézményeket tömörítő gazdasági szervezet elnöke, Silviu Manole szerint kutatásra és innovációra van szükség ahhoz, hogy a helyi gyártók fel tudják venni a versenyt a nyugati konkurenciával. Ugyanakkor a jövő kihívása az, hogy minél nagyobb mértékben el tudják látni a lakosságot minőségi, helyi élelmiszerrel és vízzel.

Az Asimcov vállalkozói szövetség ügyvezetője, az országos klaszter szövetség alelnöke, Vajda Lajos emlékeztetett, hogy a hat éve alakult élelmiszeripari klaszter bronz minősítést kapott a brüsszeli Cluster Excelence nevű szervezettől, amely révén több európai gazdasági szervezet is felfigyelt az AgroFood tevékenységére. Ennek köszönhetően a háromszéki élelmiszeripari klasztert bevonták egy hét ország regionális klasztereit tömörítő nemzetközi pályázatba. A „Transnational Collaboration Empowering Key European Industries – TRACE-KEI” nevű programban két év alatt 213 ezer eurót hívnak le a klasztermenedzsment javítására, a tagok versenyképességének növelésére.

A sepsiszentgyörgyi projektindító eseményen jelen volt az Országos Élelmiszeripari Kutatóintézet vezetője, Bogdan Drăgancea, aki arról számolt be, hogy azért társultak az AgroFood klaszterhez, mert a háromszéki élelmiszeripari cégek részéről nyitottságot találtak, és több kutatáshoz is kaptak témákat, így nemrég sikerült két innovatív terméket kifejleszteniük.

Energiaital tejsavóból

Ennek kapcsán Bakó Zoltán, az illyefalvi Meotis tejfeldolgozó cég tulajdonosa elmondta: számára a tejfeldolgozásból visszamaradó savó hasznosítását kutatták. A tejsavóból egy természetes „energiaitalt” fejlesztettek, amelyből 200 milliliter elfogyasztása a sportolók számára pótolja az izzadás révén elvesztett ásványi anyagokat. A termék szabadalmaztatása jelenleg vn folyamatban, majd ezt követően dobják piacra.

Az Országos Élelmiszeripari Kutatóintézet az előpataki borvízpalackozó számára is kutatott egy ásványvízre és növényi rostokra épülő terméket, számolt be Manole Silviu. Az előpataki Wega Invest cég tulajdonosa szerint a sepsiszentgyörgyi boltokban már kapható Fibro Plusz nevű termék a szervezetben a prebiotikumot pótolja, azáltal, hogy az ásványi anyagokban gazdag borvízhez növényi rostokat adtak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?