Szakemberektől és egymástól tanultak a gazdasági műhelytábor lakói

Az Ika vára szomszédságában, a csernátoni Malomkertben rusztikusan berendezett szálláshellyel, csobogó patakkal és hagyományos ételekkel fogadta az 52 résztvevőt a Junior Business Club a 7. Workshop gazdasági műhelytáborban.

Az idei workshopon, akárcsak az előző években, a szakmaiságon és a tapasztalatcserén volt a hangsúly. Az előadások sorozatát 11 erdélyi vállalkozó gazdagította. Pénteken, a szokásos program szerint, a késő délutáni órák a JBC bemutatásával kezdődtek, azt követően pedig az ismerkedésre, kapcsolatépítésre adtak lehetőséget.

Szombaton a tábor hivatalos megnyitóját Karácsony Zsolt, a JBC elnöke nyitotta meg, majd a meghívott gazdasági szervezetek vezetői mutatták be szervezetüket, tevékenységüket, lehetőségeiket. Deák Gyöngyvér, a Magyar Nemzeti Kereskedőház sepsiszentgyörgyi irodavezetője ismertette az MNKH küldetését, céljait, tevékenységét. Elhangzott, a MNKH Zrt. célja elősegíteni a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg és versenyképes termékeket, valamint szolgáltatásokat előállító hazai kis- és középvállalkozások exporttevékenységének bővülését. A szervezet összekapcsolja a magyarországi és a határon túli vállalkozásokat, továbbá lehetőséget teremt kereskedelmi és befektetési együttműködések létrehozásában.

Édler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az intézmény által adott lehetőségeket, rendezvényeket, valamint a kamarai tagság számos előnyeit mutatta be az IT, a turisztikai valamint a termelési és gyártási területekre fókuszálva. László Endre, a kereskedelmi kamara alelnöke és a Transilvania Tourist Service vezetője a kamara által nemrég kezdeményezett felmérésről beszélt a jelenlévőknek, elmondta, hogy egy átfogó, egységes adatbázis készül a turisztikában dolgozók számára. Kiderült: Háromszéken jelenleg 154 vállalkozás biztosít szálláshelyeket: 16 szálloda, 6 motel, 3 hostel, 105 panzió, 6 kemping, illetve 18 kiadó szóba vagy apartman. Ez 2515 szobát és 5595 ágyat jelent.

Bagoly Miklós-Levente, az ASIMCOV elnöke részletes bemutatót tartott a Kovászna megyei KKV-k szervezetéről, valamint az Inkubátorházban tevékenykedő cégekről, klaszter rendszerekről. Az előadó, az együttműködésekre, a szakmai hálózatok fontosságára hívta fel a figyelmet és azok hatékony összekötéséről ismertette a résztvevőket. Többfajta klasztert mutattak be, mint például a PRO WOOD Regionális Faipari Klasztert, a GREEN ENERGY Innovatív Biomassza Klasztert, az AGROFOOD Regionális Élelmiszeripari Klasztert, a Transylvania Textile&Fashion Regionális Klasztert, a Csomagolás-Design-Nyomdaipari Regionális Klasztert, valamint a Transylvanian Mechanical Engineering Klasztert.

E-székelyföldre van szükség

Bihari Béla, az IT Plus Klaszter elnöke bemutatta, hogy miként lehetne egy digitális Székelyföld kiépítésén dolgozni. Egy e-székelyföld elképzelést mutatott be ami magába foglalja a határok nélküli ügyintézést, kiépített rendszerek bővítését. Említést tett a business hub-okról és a KFI központokról, amelyek a startup kultúra kialakítását alkotják. A IT szervezet, a vállalkozásokban, oktatási intézményekben, közintézményeiben, illetve a külföldi és belföldi partnerkapcsolataik által folyamatosan keresi a lehetőségeket. „A jelent előzzük meg 20 évvel, ezáltal tudunk csak fejlődni, előre haladni.” - zárta az előadását Bihari.

Bartók Árpád, a Red Rock Tech kft. társtulajdonosa szerint akkor lehet egy céget igazán jól működtetni, ha csak arra összpontosítanak. Az "Osztályok, tevékenységek és szerepek" előadásban szó esett arról is, hogyan válasszuk ki a ember számára legjobban találó tevékenységet, továbbá a csapatépítés folyamatának lépéseiről mesélt részletesen a vállalkozó. “Ha valaki el szeretne menni, menjen el, de jöjjön majd vissza és kamatoztassa tudását”- gondolattal zárta előadását Bartók.

Farkas Levente, a marketingiskola.ro alapítója közel 12 éve foglalkozik tanácsadással. Előadása első részében az élete érdekes pillanatairól mesélt. „A tapasztalatszerzés egy őrült jó dolog” – állította, miután elmesélte, hogy hány cégnél dolgozott. A marketing legjobb eszközei szerinte azok az eszközök amelyek megvannak tervezve és megfelelőképpen ki is vannak vitelezve. A folyamatos egyén és csapat fejlesztése, a piaci hangulat követése, figyelése, a változás felismerése és a vállalkozói gyors reakció, nagyban hozzájárul a cégek fennmaradásához, fejlődéséhez – fejtette ki.

Ferencz Zoltán, az udvarhelyi Simanit IBS kft. kereskedelmi igazgatója bemutatta a képviselt céget és azokat a praktikus eszközöket amelyekkel könnyedén menedzselhetünk egy közepes vagy nagy vállalatot. A bemutatója alatt a fejlődési szakaszokat, a szervezeti szabályokat, valamint hatékony dokumentumkezelő és pénzügyi rendszerekről ismertette a fiatalokat. A konkrét gyakorlati példákat bemutató előadó, az információk értékére hívta fel a hallgatóság figyelmét. A megfelelő információk birtokában és azok megfelelő használatával egy költséghatékony menedzsment rendszert lehet kialakítani, amely megkönnyíti a vállalkozásban rejlő összes tevékenységet, mint például pénzügyek, logisztika, humánerőforrás, piackutatás.

Magabiztosság és bizalom

Vasárnap Ficz Antal, a Fontium Training és Coaching alapítója, valamint Kolumbán Ferenc, a Grimas Control kft. ügyvezetője tartott előadást. Ficz Antal tréner a motivációról és annak megtalálásáról beszélt. A testi, a mentális, az érzelmi valamint a lelki embert közösen vizsgálták a résztvevők. A motiváció megtalálása mellett a tréner kitért azokra a csapdákra, demotiválást előidéző tényezőkre is, amelyeket időben észre kell venni és megfelelőképpen meg kell oldani, még mielőtt demotivált helyzetbe kerül az ember. „Céljaitokat csak támogatással tudjátok elérni, kerüljétek a panaszkodó embereket. Olyan személyeket kell keresni akik hisznek bennetek”  – összegezte Ficz .

Kolumbán Ferenc az előadásának első részében az élete során felgyűlt tapasztalatokat osztotta meg, majd a hatékony üzletkötésekre és a kapcsolatok ápolására élezte ki a mondanivalóját. A fő üzenete az akarat, a kitartás és a folyamatos cselekvés jelenléte a vállalkozóban. ”Mindig lesznek kihívások, azokat mindig meg kell oldani. Aki belekezd a vállalkozói életbe, az a kellő elhatározottság mellett tegye, magabiztosságot mutatva és bizalmat tanúsítva” – mondta.

Hangsúly a műhelymunkákon

A hétvége folyamán az előadások mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a műhelymunkákra, amelyek során a résztvevők az őket érintő ötleteket, valamint a vállalkozásaikat elősegítő területeket járták körül Filer Lórándal, a Prisma Csoport vezetőjével, aki egyben vállalkozóként is tevékenykedik és négy országban vannak jelen. A hétvége alatt csoportvezetők segítségével segítették a műhelymunkák során felmerülő ötletek kibontakozását.

A beszélgetések rövid csoportfeladatokkal egészültek ki, amelyeknek célja a résztvevők aktív bevonása, javaslataik és ötleteik felszínre hozása volt. Az informális beszélgetés során felmerülő problémák, kérdések és ötletek rögzítésre kerültek. 

Az utolsó nap a műhelymunkák kapcsán felmerült problémák és kihívások megbeszélésére adott lehetőséget. A csoportok felszabadult hangulatban és meghatározott szabályok mellett, kellőképpen megvitatták az őket érintő problémákat, és közösen ötletelve konkrét megoldásokat kerestek rájuk.  „Egyedül hős tudsz lenni, csapatban sikeres.” - hangsúlyozta szakmai záró beszédében Filer Lóránd.

A tábor sikeressége újabb lendületet adott a JBC szervező csapatának, ezért már az idén betervezték a jövőévi, a 8. Workshop tábor időpontját, amelyre augusztus 18-21. között kerül sor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?