Élelmiszeripari innovációs stratégiát dolgozott ki az Agro Food Klaszter

Helyi alapanyagból, helyben készült termékek fogyasztására ösztönöz, illetve a hazai élelmiszeripar  versenyképesség növelése érdekében szeretné befolyásolni a döntéshozókat a sepsiszentgyörgyi székhelyű Agro Food Klaszter.

Az Interreg Europe keretében megvalósult „Strategies for Regional Innovative Food Clusters” program, szerdán, Sepsiszentgyörgyön megszervezett záróeseményén Vajda Lajos az országos klaszter szövetség alelnöke elmondta, a projektben holland, dán, olasz, francia, spanyol és magyarországi klaszterek vettek részt, Romániát az Agro Food képviselte.

A központi fejlesztési régiót alkotó hat megye 50 élelmiszeripari és agrárvállalkozását és további 40 szakmai, oktatási és kutatási intézményt csoportosító Agro Food klaszter a projekt keretében stratégiát dolgozott ki a hagyományos, helyi és bioélelmiszerekről, egészséges táplálkozásról, élelmiszer pazarlásról, amelyet eljuttatnak a szakminisztériumoknak és a fejlesztési régió gyulafehérvári központjába, ezzel szeretnék befolyásolni a döntéshozókat az élelmiszeripari és agrárvállalkozások fejlesztésére.

A projektzáró eseményen felszólalók szerint a jól működő, nyugat-európai példákat tanulmányozva arra a következtetésre jutottak, hogy itthon több területen is változásra van szükség, ahhoz, hogy a hagyományos, helyi, egészséges élelmiszer termékek teret hódíthassanak. Manole Silviu az Agro Food Klaszter elnöke szerint egyrészt a vállalkozók kiválóságra kell törekedjenek ahhoz, hogy a vásárlók nem csak azért válasszanak egy terméket mert helyi, hanem mert az magas minőséget képvisel. Másrészt a társadalomban mentalitás váltást kell elérni, tudatosítani kell, hogy rengeteg érték van a környezetünkben, ezekre érdemes odafigyelni, a helyi élelmiszer termékek fogyasztásával pedig egyrészt a helyi közösséget erősítik, másrészt ezek a termékek egészségesebbek mint a messziről érkező áruk. Harmadrészt pedig a döntéshozóknál kell lobbizni, hogy támogassák a kutatást, regionális élelmiszer brand bevezetését és a helyi termékek fogyasztását ösztönző tevékenységeket.

Hasonlóan vélekedett a háromszéki Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője, Sikó Barabási Sándor is, aki rámutatott: az általuk megvizsgált nyugat-európai régiókban élők mind büszkék a helyi termékekre, tudatosan vásárolják azokat. Nekünk is azt kellene tudatosítanunk, hogy a helyi alapanyagokból készült, helyben előállított termékek egészségesebbek, mint a nagyáruházakban kapható élelmiszerek, amelyek nagy távolságokból érkeznek, éppen ezért tele vannak tartósítószerekkel és adalékanyagokkal.

A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba pedig a termelők, feldolgozók és értékesítők közti szövetkezés fontosságára mutatott rá, hiszen ennek külföldön jól működő gyakorlata van és ezáltal biztosított, hogy helyi alapanyagból, helyi termékek készüljenek és kerüljenek a helyi boltok polcaira, ezzel erősítve a helyi közösséget.  

Vajda Lajos arról is beszámolt, hogy az Agro Food Klaszter keretében két innovatív élelmiszeripari termékfejlesztés is történt. Egy illyefalvi tejfeldolgozó egy bukaresti kutatóközponttal közösen a melléktermékként megmaradó tej savóból állított elő üdítő-energiaitalt, amelyet egyelőre a térségben értékesít. Az előpataki borvíz palackozó pedig gyógynövények rostanyagainak hozzáadásával fejlesztett ki egy gluténérzékenyeknek ajánlott gyógyvizet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?