Hogyan süssünk otthon kenyeret? Csíkdánfalvára utaztunk a válaszért

Az élelmiszeripar fejlődésével, a különböző trendeknek és alapanyagoknak köszönhetően ma már válogathatunk a különféle kenyerek között. A pékségekben glutén-, laktóz- sőt akár lisztmentes kenyeret is vásárolhatunk. Előfordulhat azonban, hogy otthon, mi magunk készítenénk el az asztalra kerülő kenyeret. A legjobb persze, ha van egy kemencénk, de ha ennek híján vagyunk sem kell lemondanunk a házi kenyérről. Hogyan készül a kenyér a kemencében és hogyan az elektromos sütőben? Erről kérdeztük Füstös Mónika, csíkdánfalvi lakost, aki több mint négy éve készít otthonában különféle kenyereket.

A kenyér gabonafélékből készülő erjesztett tészta, amelyet némileg különböző formában, de a világ minden részén fogyasztják. Alapvető összetevői a só, a liszt, víz és élesztő. Sokunknak elképzelhetetlen a kenyér kihagyása az étrendből. Szerencsére rengeteg fajtája létezik ennek az alapvető élelmiszernek, így kezdve a hagyományos házikenyértől, egészen a diétás, vagy lisztmentes kenyérig, így ha betegséggel, ételérzékenységgel küzdünk sem kell lemondanunk erről. 

A kenyér a lepényből, azaz a kovásztalan kenyérből alakult ki „A jó házikenyér készítése a következőképpen történik. A kenyérsütés előestéjén megszitáljuk a lisztet, ezt teknőbe vagy cseréptálba helyezzük s a közepén a kezünkkel egy gödröt alakítunk ki. Ebbe beleöntjük a langyos vízzel elkevert kovászt, majd kevés liszttel lágyan elkeverjük, letakarjuk és a következő reggelig langyos helyen hagyjuk. Másnap 3 órával a sütés előtt egy kevés élesztőt teszünk az este megkészített kovászhoz, sót, köménymagot vagy ánizst adunk hozzá, majd körülbelül 8 liter liszthez 4 liter vizet teszünk” – magyarázta Füstös Mónika, aki a házikenyérre esküszik, amelynek a fehér, a félbarna és a teljes kiörlésű változatát készíti. 

A falvakban fás kemencékben sütik a kenyeret, a közvélekedés szerint is az az igazi székely kenyér, amelyek 770 Celsius-fokban pirulnak. Viszont már sokan vannak, akik otthon, elektromos sütőben vagy lerben készítik el a termékeket. A technika fejlődésével ma már ez is lehetséges, s bár nem lesz olyan, mint a kemencében sült, sok lehetőség és eszköz áll rendelkezésre.

Hogyan süssünk kenyeret kemence nélkül?

Egészségesebb és ízletesebb az otthon elkészített kenyér – szemben a boltban kaphatóval –, mivel nem tartalmaz tartósítószert. A kenyérsütés nem olyan nehéz, mint elsőre látszik, sőt talán könnyebb is, mint egy sütemény megsütése. Bármilyen recept alapján is készítjük el a kenyeret, fontos tartsuk be az előírt mennyiségeket, semmiképp ne kövessük a „megkóstolom és majd ezt-azt beleteszek még” módszert, hiszen ezen múlik a kenyér állaga. Érdemes tudni, hogy a fehér lisztből készült tészták gyorsabban megsülnek, mint a barnák, ezért figyeljünk az elektromos sütő használatára, sütés előtt tanulmányozzuk át a működési elvét. Ízesíthetjük különböző magvakkal, amelyektől még ízletesebb lesz.

A kenyér kelesztése fontos lépés, akár konyhai robotgéppel is összekeverhetjük a hozzávalókat, ezután dagasszuk meg alaposan a tésztát. Ha nem élesztőport használunk, az élesztőt keverjük össze meleg tejjel és vízzel, így hamarabb megkel. „Legalább 10-15 percen keresztül kell alaposan átdolgozni a kenyértésztát, mindenképpen kézzel, mert a robotgép dagasztó feje gyakran nem egyenletesen végzi el ezt a feladatot. Kelesztés után egy nyújtólapon formáljunk belőle kenyér, kifli vagy cipóformát” – tette hozzá Füstös Mónika, aki a nagymamájától tanulta a sütés-kelesztés művészetét, majd tovább kísérletezve a lisztekkel, adagokkal, rájött, hogy puhább lesz a kenyér, ha többféle lisztet használ a tészta elkészítésekor.

Egy műanyag tálban, konyharuhával letakarva, melegben legalább egy órán át hagyjuk kelni a masszát. „Sokan, akik kenyeret készítenek elfelejtik bevagdosni a nyers tészta tetejét, sütés előtt, pedig ez a kulcsa annak, hogy ne puffadjon fel a kenyér. Ha ez megtörténik gyakorlatilag üres marad a belseje” – emelte ki a szakértő. A kenyér tetején ejtett, fél centiméteres bevágásoknak köszönhetően sülés közben elillan a levegő a kenyérből. Kivajazott tepsire vagy sütőlapra helyezzük, megkenjük tojássárgájával és mehet a sütőbe. Ropogósabb lesz a kenyér, ha a tepsi alá egy kis fazékba vizet helyezünk. Közepes lángon vagy fokozaton (recepttől függően) ötven perc alatt készre sütjük a kenyeret. Péktűvel, vagy fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, elkészült-e.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?