banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A multik dominálják Erdély gazdaságát

A régió legnagyobb cégei között az autóipariak és a német tulajdonban levők vannak többségben.

A 16 erdélyi megye közül 13-ban külföldi tulajdonú cég a legnagyobb gazdasági szereplő. A három kivételt Hargita, Máramaros és Szeben jelentik.

A nagyobbik erdélyi megyének a Romaqua Group Rt. a legnagyobb cége. Ez három üzletember tulajdonában van, egyikük, Pálfi Miklós magyar nemzetiségű. Az üdítő italokat, többek között a legnépszerűbb romániai ásványvizet, a Borsecet, és söröket palackozó cég tavalyi árbevétele 841 millió lej, alkalmazottainak száma pedig 2 200 volt.

Máramarosban a bútorokat, illetve egészségügyi felszereléseket, köztük maszkokat gyártó Aramis Invest a legnagyobb. A két román vállalkozó tulajdonában levő cég 4 600 embernek ad munkát, a bevételei 1,18 milliárd lejt tettek ki. Szebenben a Romgaz az első számú gazdasági szereplő. A medgyesi székhelyű állami vállalat 5 500-nál több alkalmazottja volt az elmúlt évben, bevételei pedig megközelítették a 4 milliárd lejt.

Az economica.net gazdasági hírportál kimutatásai szerint Kovásznában immár negyedik éve a Fabrica de Lapte Brașov a legnagyobb cég. A görög tulajdonban levő vállalat Baróton van bejegyezve, azonban a termelés javát a Brassó megyei Höltövény határában levő gyár adja. Marosban és Kolozsban is olyan energetikai cég vezeti az árbevétel alapján felállított rangsort, melynek tevékenysége javarészt nem ott zajlik: előbbi esetében a német E.ON, utóbbiban a magyar MOL.

Két erdélyi megyében áruházláncot működtető kiskereskedelmi vállalat a legnagyobb cég: Temesben a Profi Rom Food, Brassóban pedig a Selgros. Brassóban 2017 óta az Autoliv állt az élen, azonban tavaly jelentősen visszaesett a forgalma a koronavírus-járvány miatt. Öt megyében autóipari cég viszi a prímet: Szatmárban a svájci tulajdonban levő Autonet, Beszterce-Naszódban a német Leoni Wiring Systems, Krassó-Szörényben a német Sumitomo Electric Bordnetze, Fehérban a Mercedes Benz beszállítója, a Star Assembly, Biharban pedig a szintén német Eberspacher Exhaust Technology. Utóbbi az elektronikai alkatrészeket gyártó kanadai Celesticát taszította le a trónról.

Aradban ugyancsak egy német kézben levő cég a legnagyobb, az üzemanyag forgalmazó Smart Diesel, míg Szilágyban a világ legnagyobb acélcső gyártója, az argentín-olasz Tenaris leányvállalata, a Silcotub.

Az Erdélyben bejegyzett cégek közül a MOL Romania Petroleum Products a legnagyobb, 5,54 milliárd lejes árbevétellel.

(Nyitókép: Facebook/MOL Románia)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?