banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Újabb gyárat nyit Erdélyben a világhírű divatház

A Prada üzemében, melynek a helyét még nem jelölték ki, 330 ember fog dolgozni.

Tizenkilenc millió eurós beruházással épít üzemet Romániában a Prada. Ezt az 1913-ban alapított olasz divatház romániai leányvállalata jelentette be. A gyárban 330 ember fog dolgozni. A beruházás helyszínéről egyelőre nem született végleges döntés.

A világ egyik legnagyobb presztízsű divatmárkájának a tulajdonosa ezzel szembemegy a trenddel, az utóbbi években ugyanis egyre-másra zártak be a nemzetközi divatcégeknek dolgozó hazai üzemek. Ennek főleg a bérek gyors ütemű emelkedése volt az oka, a cégek zöme jellemzően kelet-ázsiai országokba helyezte át a termelést.

A milánói székhelyű Prada 1994-ben jelent meg a romániai piacon. A divatháznak 80 százalékos tulajdonrésze van a nagyszebeni Hipic  Prod Impexben. A cég Szebenben működtet egy gyárat, ahol a Prada számára gyártanak táskákat és bőrből készült ruházati kiegészítőket. A cégnek 350 alkalmazottja van, a termelésben dolgozó munkások lényegesen kevesebbet keresnek, mint amennyiért a Prada árulja az általuk készített táskákat.

Annak ellenére, hogy ügyfelei a tehetős rétegből kerülnek ki, a járvány a Prada üzletmenetének sem tett jót. A Hipic Prod Impex árbevétele a 2019-es 45,6 millió lejről 28,1 millióra csökkent, amihez 6,6 millió lejes deficit társult.

A Prada termékei 23 gyárban készülnek. Ezek közül 20 Olaszországban van, egy-egy pedig Franciaországban, Nagy-Britanniában és Erdélyben.

(Nyitókép: Wikipedia)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?