banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Millió tonnás tételben exportáljuk az ócskavasat, hogy feldolgozva vásároljuk vissza

Az ócskavas jelentős részét helyben használná fel egy olasz nagyvállalat.

A román gazdaság egyik nagy problémája, hogy alapanyagot exportál, majd pedig importálja az abból gyártott készterméket. Nincs ez másként a nehézipar területén sem.

„Romániában évente 1,5-3 millió tonna ócskavas keletkezik. Ennek a nyersanyagnak a legnagyobb részét exportáljuk, főleg Törökországba, Bulgáriába és Olaszországba. Ugyanaz történik, mint Olaszországban és Spanyolországban a 80-as években” – mondja Carlo Beltrame, az olasz Beltrame Group elnök-vezérigazgatója.

A vállalatnak már van romániai érdekeltsége, az acélrudak gyártására szakosodott Donalam Călărași, most pedig egy új, 300 millió eurós beruházásra készülnek. Ebből a pénzből egy betonacélt és hengerelt acélhuzalt gyártó üzemet szándékoznak felépíteni.

A gyár helyszínéről még nem döntöttek, azonban azt Bukaresttől 350 km-nél nem messzebb szándékoznak elhelyezni. A 200 hektárosra tervezett létesítményhez egy 100 MW teljesítményű napelempark is tartozik majd. „Azt akarjuk, hogy elkészüljön 2024-re” – nyilatkozta Carlo Beltrame.

A cég a jelenleg exportra küldött hazai ócskavasat kívánja alapanyagként értékesíteni. „A helyi piac évi 1,5 millió tonna építőanyagot importál. A mi tervünk az, hogy 600-700 ezer tonna betonacélt és hengerelt drótot értékesítsünk belföldön. Romániában jelenleg nincs egy helyi betonacél és hengerelt acélhuzal gyártó sem, pedig ez a két termék a fejlődés gerince, legyen szó utakról, kórházakról, infrastruktúráról, autópályákról” – mondja a vállalat vezérigazgatója. Véleménye szerint az üzem beindulása hozzávetőleg évi 1 milliárd euróval fogja csökkenteni az ország külkeresekedelmi mérleghiányát.

A XIX-ik század végén alapított olasz AFV Beltrame Group az egyik legnagyobb európai fémfeldolgozó vállalat. A romániai leényvállalat tavalyi árbevétele közel 300 millió lej volt, aminek 85 százalékát a kivitel adta. 2021-ben a bevételek 50 százaléknál is nagyobb mértékű növekedésére számítanak, mivel az acél ára jelentős mértékben emelkedett az elmúlt időszakban.

(Nyitókép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?