banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Felvásárlásokba kezdtek a romániai cégek Nyugaton

Korábban inkább a szomszédos országokban jelent meg a román tőke, most már Németországban, Belgiumban, Ausztriában is.

Három jelentős felvásárlást végeztek hazai cégek idén Közép- és Nyugat-Európában. Ez fontos stratégia-, illetve szemléletváltásnak az jele, évtizedeken át ugyanis romániai tőke szinte kizárólag a hazai piacon végrehajtott befektetésekben, fejlesztésekben gondolkodott. A változás 2018-ban kezdődött, s a folyamatot a koronovaírus-járvány miatt gazdasági válság sem akasztotta meg.

Az első tranzakcióra még márciusban került sor. Ennek keretében a közúti árufuvarozással foglalkozó aradi International Alexander felvásárolta a Brandl németországi és cseh érdekeltségeit. Az 1970-ben alapított német családi vállalkozás olyan nagyvállalatoknak gyárt autóalkatrészeket, mint a Mercedes, a BMW, az Audi, a Volkswagen, a Porsche és a Lamborghini. A közelmúltban Brandl beszállítója lett a Dacianak is.

Áprilisban egy román vendéglátóipari szakember, Daniel Boaje, megvásárolta egy helyi cégről 10 McDonald’s gyorsétterem franchise szerződését. A szóban forgó fast-foodok Grazban, Feldkirchen bei Grazban és Seiersbergben működnek. Boaje korábban a McDonald’s Románia vezérigazgatója és kisebbségi részvényese volt. Ezek együttes éves forgalma 25 millió euró körül van, a cégnél 400-nál több ember dolgozik.

 Júliusban a Superbet sportfogadási iroda bejelentette,hogy megvásárolta a belga Napoleon Sports & Casino nevű céget. Ez szintén sportfogadásban és szerencsejátákban utazik, a három legnagyobb ágazati szereplő közé tartozik Belgiumban. A tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra, azonbanpiaci források szerint 350 – 400 millió euróról van szó.

Rekordot jelentő tranzakció

Amennyiben helytálló ez az információ, minden idők legnagyobb, romániai cég által végrehajtott külföldi felvásárlásáról van szó. A Superbet már korábban elkezdett terjeszkedni külföldön: 2018-ban, körülbelül 20 millió euróért megvett egy horvát és egy brit sportfogadási céget. Tavaly nyáron a Lucky 7 nevű céget vásárolta meg egy nagyobb volumenű tranzakció keretében, melynek a pontos értékét szintén bizalmasan kezelték. A Lucky 7 online kaszinókat és sportfogadási platformokat működtet, európai és amerikai piacokon van jelen.

A Superbet azt követően kezdett el a Nyugat felé kacsingatni, hogy 175 millió euróért érdekeltséget szerzett benne az amerikai Blackstone befektetési alap. A cég többségi tulajdonosa továbbra is egy szer nemzetiségű romániai üzletember Sacha Dragic.

A Romániában piacvezető Superbetnek 1 000 fogadási irodája van idehaza, s további 50 Lengyelországban. „Piaci helyzetéből adódóan a Napolean az ideális befektetési lehetőség volt, mely jól illeszkedik a Superbet globális terjeszkedést célzó stratégiájába” – nyilatkozta Johnny Hartnett, a cég vezérigazgatója.

2018 óta hazai vállalatok 15 nagyobb volumenű felvásárlást hajtottak végre külföldön, 600 millió eurót meghaladó értékben. A kolozsvári székhelyű Transilvania Bank a Moldvai Köztársaságban vetette meg a lábát, ahol többségi tulajdont szerzett a Victoria Bankban és megvásárolta a kisvállalkozások finanszírozására specializálódott Microinvestet.

A Blue Air fapados légitársaság és a Transgaz állami vállalat szintén a Pruton túl terjeszkedtek, előbbi megvásárolta a Moldova Airt, utóbbi pedig a Vestmoldotransgaz nevű céget. A Bitdefender informatikai vállalat egy holland és ausztrál céget vásárolt fel, a konzerveket gyártó nagyszebeni Scandia egyspanyolt, míg a Medlife 51 százalékos tulajdonrészt szerzett a magyar Rózsakert Medical Center egészségügyi szolgáltatóban.

Az egyik legnagyobb hazai szeszesital gyártó, az ezernél több dolgozót foglalkoztató Alexandrion Group szintén globális piaci szereplővé kíván válni, de nem felvásárlás, hanem saját  termelési kapacitások kiépítése révén. Nawaf Salameh, a vállalat alapítója és elnöke a Ziarul Financiar azt nyilatkozta, 2022-ben szeretnék megnyitni az első üzemüket az Egyesült Államokban, ahol whiskyt fognak főzni. Brazíliában már felvásároltak egy forgalmazó céget, s ott szintén üzem építését tervezik.

(Nyitókép: Facebook/Superbet)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?