Nem ártott a legértékesebb hazai márkáknak a járvány

A tíz vezető márkanév együttes értéke számottevő mértékben nőtt 2020-ban.

Nem hogy veszítettek volna az értékükből, de még növelték is azt a koronavírus-járvány első évében a legértékesebb romániai márkanevek. A Brand Finance független, nemzetközi márkaértékelő cég legfrissebb jelentése szerint a tíz vezető hazai márka összértéke 4,215 milliárd euró, 20,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A legtöbbet a Dacia név ér, 1,377 milliárd eurót, 4,3 százalékkal többet, mint 2020 elején. A második és harmadik helyet az eMag és a Dedeman foglalják el, értékük 755, illetve 445 millió euró. Az első tízbe a Petrom, a Transilvania Bank, a Digi RCS-RDS, a BRD (Román Fejlesztési Bank), a BCR (Román Kereskedelmi Bank), a Bitdefender és az Electrica került még be. A tavalyi ranglistához képest a 8. pozíciót elfoglaló BCR az egyetlen újdonság, amely 2020-ban a 11. helyen állt, időközben azonban helyet cserélt a Rompetrollal.

A legnagyobb, 58,4, illetve 57,7 százalékos értéknövekedés a BCR és a Transilvania Bank esetében következett be. A Dacia és a Petrom értéke annak ellenére nőtt, hogy mindkét brand birtokosa erősen megsínylette a válságot.

A tíz legértékesebb márka közül kettő van hazai kézben: a Dedeman a bákói Pavăl testvérpár tulajdona, az Electrica pedig az államé. A hazai márkanevek közül a Dacia az egyetlen, amely a Brand Finance nemzetközi rangsoraiban szerepel. A 100 legértékesebb gépkocsimárka ranglistáján a Dacia az 57. helyen áll.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A hazai márkák értéke aprópénznek számít nemzetközi viszonylatban. A világelső Apple értékét tavaly 263 milliárd dollárra becsülték, az Amazon mint márka 254, a Google pedig 191 milliárd dollárt ért. A két vezető autómárka a Toyota és Mecedes-Benz, ezek becsült értéke 59, illetve 58 milliárd dollár. A Verizon név valószínűleg az európaiak elsöprő többsége számára semmit sem mond, ennek ellenére a telekommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalat nevét 68 milliárd dollárra taksálják.

(Nyitókép: Brand Finance)

Kapcsolódók

Kimaradt?