Eurómilliókra büntette az eMAGot a Versenytanács

6,7 millió euróra (32,28 millió lejre) büntette és szolgáltatásainak átláthatóbbá tételére utasította a Versenytanács az eMAG romániai internetes áruházat működtető céget, írja a Startup Café.

A Dante International részvénytársaság, az eMAG Marketplace tulajdonosa és működtetője a Versenytanács szerint az online webáruház-szolgáltatások piacán visszaélt vezető pozíciójával. A 2017 végén indított vizsgálat alapján a hatóság megállapította, hogy 2013 januárja és 2019 júniusa között a részvénytársaság saját termékkínálatát előnyösebben tüntette fel az eMAG Marketplace oldalon a partnerek kínálatához képest.

Az eMAG a bírság kapcsán közleményt adott ki, miszerint együttműködtek a Versenytanáccsal és sikerült közös álláspontra jutni a vizsgált kihágások kapcsán, amelyek a 2013 és 2019 közötti időszakban történtek. Mint írták a törvényben előírt kötelességükön túl is a hatóság rendelkezésére bocsátottak minden adatot az internetes áruház működéséről. Hangsúlyozzák, hogy az eMAG az első 12 évben csak közvetlen eladással foglalkozott, és fokozatosan vezette be Marketplace nevű szolgáltatását, amely folyamatosan változó szabályok alapján lehetővé tette a partnercégeknek, hogy termékeiket árusítsák az oldalon.

A bírság kifizetése mellett az eMAG felvállalta, hogy átláthatóbbá teszi működési elveit, algoritmusait, így a felületet használó partnerek jobban tudnak majd tervezni, problémáikra gyorsabban találnak majd megoldást. Azt, hogy ezt eddig nem tették meg, a gyors tempójú fejlesztéssel indokolták, amely során elszigetelten ugyan, de hoztak olyan döntéseket a felhasználók érdekében, amelyek átláthatatlanok voltak a partnereik számára.

(Címlapfotó: Adobe Stock Photo)

Kapcsolódók

Kimaradt?