Összesen 93 millió euró értékben szabott ki bírságot tavaly a Versenytanács

435 millió lej, azaz 93 millió euró értékben szabott ki bírságokat tavaly a Versenytanács. Ez a második legnagyobb éves büntetési összeg az intézmény történetében. 

A Versenytanács elnöke, Bogdan Chiriţoiu keddi sajtótájékoztatóján rámutatott, 74 vállalatot vagy társulást büntettek meg tavaly, amelyeknek mintegy fele elismerte a törvényszegést, így esetükben csökkentett összegű bírságot szabtak ki. A legtöbb büntetést (62,1%) kartelltevékenység miatt rótták ki, az esetek 22 százalékában vertikális megállapodások, 15 százalékban pedig gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt bírságoltak. 

A legnagyobb összegű bírságot - 53 millió euró - a gépjármű-felelősségbiztosítások piacára szabtak ki, három kiskereskedelmi üzletláncot 18,8 millió euróra, az Orange telekommunikációs vállalatot pedig 14 millió euróra büntették tavaly. 

2018 december 31-én 37 kivizsgálás volt folyamatban a versenytanácsnál, eggyel több, mint egy esztendővel korábban. Ezek közül 21-et kartelltevékenység, 11-et erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indítottak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?