127 millió eurót ad a kormány 20 beruházás támogatására

Ezek 2 ezer munkahelyet hoznak létre, az állami támogatás a beruházások összértékének közel 45 százalékát teszi ki.

Közel 127 millió euró értékű állami támogatást nyújt a kormány idén beruházásokat végző vállalatoknak. A támogatásoknak 20 haszonélvezője van, a tervezett beruházások felére Erdélyben kerül sor.

A legtöbb pénzt, 23,03 millió eurót, a Varta Microbattery kapja. A német vállalat Bukarest közelében épít gyárat, ahol elektronikai alkatrészeket fognak gyártani. A projekt összértéke 54,48 millió euró, az üzemben 165 fő fog dolgozni.

A legnagyobb erdélyi beruházásra Kolozs megyében kerül sor, gazdája pedig a WIP Industries Románia, amely bútorgyárat épít. A beruházás értéke 36,61 millió euró, amihez az állam 17,95 millióval járul hozzá.

Az erdélyi beruházások között 4 Kolozs megyei, 3 szebeni, két bihari és egy máramarosi van. A Pénzügyminisztérium adatai szerint a 20 tervezett beruházás összértéke megközelíti a 300 millió eurót, s mintegy 2 ezer munkahelyet teremtenek.

A legtöbb munkahelyet, 533-at, a húsiparban működő bukaresti Avicarvil Food & Distribution beruházása hozza létre. Az erdélyiek közül a Hipic Prod Impexnél fog létrejönni a legtöbb új munkahely, 331. A nagyszebeni cég, melynek többségi tulajdonosa a világhírű olasz Prada divatház, egy új gyárat épít. Azt, hogy ez hol lesz, a vállalat egyelőre nem hozta nyilvánosságra. A legkevesebb munkahely szintén egy erdélyi beruházás eredményeként jön létre. A fával és építőanyagokkal kereskedő Bihar megyei Eco Wood 1,66 millió eurós beruházással 4 munkahelyet teremt.

Ezeket a támogatásokat az év első felében hagyta jóvá a kormány. Tavaly 30 beruházás kapott állami támogatást, 2019-ben és 2018-ban pedig a támogatott beruházások száma 20 alatt maradt.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?