Miklós Zoltán: hiteltámogatással és adókedvezményekkel segítenénk a családokat

Románia egyik legnagyobb problémája a demográfiai elöregedés és a népességfogyás, amelyet csak a családalapítás és a gyerekvállalás ösztönzésével lehet megfordítani, állapította meg a Maszol érdeklődésére Miklós Zoltán háromszéki parlamenti képviselő, az RMDSZ kongresszusán elfogadott családvédelmi cselekvési terv kidolgozásával megbízott munkacsoport tagja.

Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa a kongresszuson ismertette a cselekvési terv gazdasági javaslatait, miszerint hiteltámogatással és adókedvezményekkel segítenék a nagycsaládosokat, a gyereket vállaló fiatal szülőket és gyereküket egyedül nevelő szülőket. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a kongresszuson bejelentette, hogy év végéig olyan törvénycsomagot dolgoznak ki, amely új alapokra helyezi a romániai családpolitikát, és amely bátorítja a fiatal családokat arra, hogy itthon maradjanak, és gyermekeket vállaljanak.

Miklós Zoltán érdeklődésünkre elmondta: a munkacsoport olyan átfogó családpolitikai kormányzati intézkedés- és törvénykezéscsomag összeállításán dolgozik, amelyek a romániai és ezen belül az erdélyi magyar fiatalok itthon maradását, családalapítását és gyermekvállalásának ösztönzését szolgálják. Ez halaszthatatlan feladat, hiszen Románia demográfia tekintetében Közép-Kelet Európában az egyik legsúlyosabb helyzetben van, a lakosság elöregedése már középtávon is megkérdőjelezi a szociális ellátó rendszerek fenntarthatóságát.

Otthonteremtés és családvédelem hiteltámogatásokkal

“A kedvezőtlen tendenciát csak úgy lehet megfordítani, ha ösztönözzük az otthonteremtést, a családalapítást és a gyerekvállalást. Fontos, hogy milyen életkorban következnek be a különböző életesemények, így a házasságkötés és az első gyerek vállalása, hiszen mindkettő jelentősen kitolódott és ha nincsenek meg az otthonteremtés feltételei, akkor ez még tovább halasztódik” – mondta érdeklődésünkre Miklós Zoltán.

A pénteki RMDSZ-kongresszuson ismertették a programot | Fotók: Kocsis B. János

A gazdasági szakpolitikus elmondta, többek között olyan banki hitelkonstrukciókon dolgoznak, amelyekkel egyrészt el szeretnék érni, hogy a fiatalok bátrabban alapítsanak családot és vállaljanak gyermeket, másrészt azt, hogy támogassák a nagycsaládosokat. A családalapítás és a gyerekvállalás ösztönzésére kidolgoztak egy állami fedezetű otthonteremtési hitelt.

Javasolják, hogy a fiatalok kapjanak állami garanciás hitelt, miután összeházasodtak, hogy könnyebb legyen az elindulás. Ugyanakkor minden gyerek megszületése után az állam támogatásokat folyósítana kamattámogatások és előtörlesztések formájában.

„Képletesen fogalmazva a fiatal házaspár egy olyan vonatra szállna fel, amelynek mindhárom megállóján kaphat állami segítséget: az első gyerek megszületése után 100 százalékos kamattámogatást, a második gyerek születésénél részlegesen, a harmadik gyerek születésénél pedig állami támogatással teljesen lezárhatja az otthonteremtési hitelét” – mondta Miklós Zoltán.

Hozzátette: ha az államnak fontos a népességfogyás megállítása, akkor segítenie kell a nagycsaládosokon az anyagi terhek viselésében. Ezért kamattámogatás bevezetését javasolják minden olyan nagycsaládosnak, akik a lakhatási gondjaikat banki hitelből oldották meg. Javaslatuk, hogy minden nagycsaládos kapjon kamattámogatást meglévő ingatlanhitelére, ugyanakkor egy újabb gyerek megszületésekor az állam jelentős támogatást folyósíthatna kizárólag a banki hitel előtörlesztésére.

Adókedvezményekkel is támogatnának

A demográfiai elöregedés és fogyás másik oka, hogy családonként kevesebb gyereket vállalnak, mint régen és ennek szintén vannak gazdasági okai is, hiszen ha nincs anyagi biztonság, kevesebb valószínűséggel vállalnak második, harmadik gyereket. Erre gazdasági megközelítésben adókedvezményekkel és állami támogatásokkal lehet válaszokat adni, mondta Miklós Zoltán. Az RMDSZ által javasolt törvénykezési csomag célja segíteni a több gyereket vállaló családok vagy gyereküket egyedül nevelő szülők életét.

Miklós Zoltán

Ennek érdekében a nagycsaládos szülőknek, a fiatalon gyereket vállaló szülőknek és gyereküket egyedül nevelő szülőknek adókedvezmények bevezetését javasolják, vagyis azt, hogy fizessenek kevesebb személyi jövedelemadót, társadalombiztosítást és egészségbiztosítást mint más. Ennek kapcsán vizsgálják annak lehetőségét is, hogy a kedvezményes nyugdíjalap befizetésnek ne legyen negatív hatása a nyugdíjpont értékére, mondta a szakpolitikus. Hozzátette, hogy a vállalkozó szellemű nagycsaládos szülők számára állami támogatások folyósítását javasolják. Kapjanak ők olyan vissza nem terítendő állami támogatást, amiből elindíthatják vagy fejleszthetik vállalkozásukat, összegzett Miklós Zoltán.

Kapcsolódók

Kimaradt?