banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Jóváhagyta a szenátus az RMDSZ javaslatát a főépítészhiány megoldására

Könnyebben alkalmazhatnak főépítészt az önkormányzatok – ezt az RMDSZ által javasolt intézkedést hagyta jóvá a szenátus plénuma.

A kép illusztráció | Fotó: Adobe StockA kormányrendelet az eddigi, szinte teljesíthetetlen alkalmazási feltételeken enyhít, és a települések fejlődését segíti ezáltal – mutatott rá Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Az építkezések engedélyeztetése a település általános fejlesztési tervétől függ, amelynek betartásáról a település főépítésze gondoskodik. A kormányrendelet egyszerűsíti a főépítészek alkalmazását ellehetetlenítő hatályos szabályozást.

Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási, és közmunkálatokért felelős miniszter az RMDSZ közleményében kifejtette: „A fejlődéshez mindenkinek joga van, de a hatályos főépítész-alkalmazási feltételek megakadályozzák a települések fejlődését”. A tárcavezető rámutatott: a települések fejlődését gátoló főépítészhiány vidéken a legsúlyosabb, hiszen 2843 községben nincs főépítész és három megyében egyetlen településen sem tölti be senki ezt a szerepet.

Az új rendelkezés a szükséges szolgálati időt csökkenti, illetve megteremti a lehetőséget arra, hogy az építészek mellett mérnökök is jelentkezhetnek a főépítészeti vizsgára, azzal a feltétellel, hogy a kinevezést követő évben településrendezési tanulmányokat folytassanak.

A jogszabálytervezet esetében a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?