Gyorsabb lesz ezentúl a régészeti kutatási engedélyek kibocsátása

Elfogadta a kormány azt a módosító javaslatot, amely felgyorsítja és megkönnyíti a régészeti ásatásokhoz szükséges engedélyek kibocsátását.

A módosítást a kulturális minisztérium örökségvédelmi igazgatósága kezdeményezte, az elfogadásában Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes hivatala nyújtott segítséget, számolt be közleményében az RMDSZ.

„Azért vállaltuk a kormányzást, hogy segítsük a befektetéseket. A napokban elfogadott döntés legnagyobb előnye, hogy lerövidíti a befektetések elindításához szükséges időt, és csökkenti a bürokráciát. Ezentúl nem kell hónapokig várni a régészeti kutatások kiadására. Amennyiben pedig a befektető elégedetlen a régészeti bizottság döntésével, lehetősége van egy külön óvási bizottsághoz fordulni, amely gyorsan és hatékonyan tárgyalja majd meg az ügyeket” – fogalmazott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

A befektetésbarát módosításnak köszönhetően egy régészeti projektre csak egy engedélyt kell kérni, ugyanakkor ez az engedély nemcsak három hónapig lesz érvényes, hanem a projekt végéig. A döntés következtében a jóváhagyásokra is lényegesen kevesebb időt kell majd várni. Ez pedig különösen fontos az európai uniós projekteknél, a műemlékek restaurálási folyamatában.

(Címlapfotó forrása: Kiss Gábor)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?