Maximált energiaárakat követelnek a kormánytól a mezőgazdasági termelők

Négy ágazati érdekvédelmi szervezet fordult levélben a kormányhoz az ügyben, melyet stratégiai fontosságúnak vélnek.

Levélben fordult a kormányhoz négy, mezőgazdasági termelőket tömörítő szervezet, energetikai árplafon bevezetését sürgetve az ágazat számára, írja az economica.net hírportál. A Pro Agro Országos Szövetség, a Romániai Sertéshús-termelők Egyesülete (APCPR), a Romániai Szárnyastenyésztők Egyesülete (UCPR) és a Romániai Sertés-, Marha- és Baromfitenyésztők és Exportőrök Egyesülete (ACEBOP) azt szeretnék, ha a támogatásból minden mezőgazdasági termelő részesülne.A sertéstenyésztők különösen nagy bajban vannak | Fotó: Agerpres

„Értékeljük, hogy az élelmiszeripar azon ágazatok közé került, melyekre érvényes az árplafon, azonban fel kell tennünk a kérdést, hogy mit fognak feldolgozni ezek a cégek a romániai farmokról származó alapanyagok nélkül?” – kérdezik a levél szerzői.

Véleményük szerint a mezőgazdasági termelők már a túlélés határán lavíroznak a szárazság, a járványok (sertéspestis, madárinfluenza), valamint az alapanyagok és az energia drágulása miatt.

„Úgy véljük, hogy ebben a sokféle feszültség és bizonytalanság uralta időszakban a mezőgazdaságnak, mint a lakosságot élelmiszerrel ellátó ágazatnak a védelme országos stratégiai jelentőségű” – olvasható a levélben. A szerzők azt szeretnék, ha valamennyi mezőgazdasági termelőnek járna kedvezményes árú energia, függetlenül a vállalkozás méretétől.

Kapcsolódók

Kimaradt?