Ismertette válságkezelő intézkedéscsomagját az USR

Többek között az energia áfájának csökkentését, a zöld bizonylatok jövedéki adójának és a fogyasztók által fizetett kogenerációs díjnak az eltörlését, illetve a munka adóztatásának fokozatos mérséklését javasolja csütörtökön ismertetett válságkezelő csomagjában a Mentsétek meg Romániát Szövetség.

Az ellenzéki párt képviselője, Cristina Prună a parlamenti sajtótájékoztatóján elmondta, a törvénytervezetekbe foglalt indítványaival az USR segíteni kíván a magas energiaszámlák miatt nehéz helyzetben lévő romániaiakon. Szerinte a kormány nem talált megoldást az energiadrágulásra, „káosz és kiszámíthatatlanság” jellemzi az intézkedéseit.

Képernyőmentés | Forrás: USR Plus Facebook-oldala

A politikus kifejtette: az energiapiacot szabályozó új sürgősségi rendelet nyomán akár meg is négyszereződhetnek a fogyasztók villany- és gázszámlái. Emellett a jogszabály miatt szenvedni fog „több százezer” cég, amelyek számára a kormány nem kompenzálja az energiadrágulást. Arról nem is beszélve – tette hozzá –, hogy nincsenek költségvetési források a rendelet alkalmazásával járó állami kiadásokra.

Az USR javaslatait ismertetve Cristina Prună elmondta, 19 százalékról 5 százalékra kellene csökkenteni az energia áfáját, illetve törölni kellene zöld bizonylatok jövedéki adóját és az áramfogyasztók által fizetett kogenerációs díjat. Emellett az ellenzéki párt 1000 lejes értékjegyekkel támogatná a romániai háztartásokat, hogy ki tudják fizetni a számláikat. Az USR a vállalatokat adójóváírással segítené. Ennek összege az energia januárhoz képesti drágulásának az ötven százaléka lenne – mondta el a képviselő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?