Az aszály sújtotta termények kivizsgálását szorgalmazzák Maros megyei szakemberek

A talajszárazság által sújtott mezőgazdasági termények kivizsgálását szorgalmazzák a Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság szakemberei. Az illetékesek szerint az érintett mezőgazdasági területek nem mindegyike a szárazság miatt ment tönkre vagy lett alacsony a terméshozama.

A Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság ügyvezetője, Ileana Guşatu kifejtette, a felmérések során egy olyan jelenségre is felfigyeltek, miszerint ugyanabban a községben a szomszédos telkek teljesen másképp néznek ki: az egyiket aszály sújtja, a másikban egészséges, ép mezőgazdasági termények vannak.

„Maros megyében kevés területet sújtott az aszály, szója esetében körülbelül 50 hektárt, kukoricánál szintén körülbelül 50 hektárt. Nem vagyunk biztosak abban, hogy csak a szárazság befolyásolta ezeknek a növényeknek a terméshozamát, vagy valamilyen más okok is hatással voltak erre. Előfordulhat, hogy a termés mennyiségének növelését célzó modern technológiák nem megfelelő alkalmazása tette tönkre a termést, esetleg a termés nem megfelelő kezelése, gondozása. Mással nehezen magyarázható az, hogy egy adott település több száz vagy több ezer hektárjából mindössze tíz hektárt érint a szárazság” – vélekedett a szakember.

Fotó: Agerpres

Hozzátette, a jövőben a Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság bekéri a kárt bejelentő termelőktől az alkalmazott technológiákkal kapcsolatos dokumentumokat is. Ez azért fontos, hogy az illetékes szakemberek meg tudják vizsgálni az adott termést, milyen vetőmagot használtak, mikor vetették el, illetve hogy meg tudják vizsgálni milyen időjárási körülmények befolyásolhatták negatívan a termés alakulását. Hangsúlyozta, mivel sokan június végéig még vetették a kukoricát, normális, hogy a júliusi szárazság a kukoricatermésre negatívan hatott és ez valamelyest meglátszott a terméshozamon is.

Az érintett gazdák kompenzációjáról a Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság és a Maros Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség kivizsgálása után döntenek.

Maros megye földrajzilag előnyös régiónak számít az országban, ritka az aszály. Legutóbb 2019-ben kaptak kárpótlást a Maros megyei gazdálkodók, hektáronként 800 és 1000 lej közötti összegben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?