Daea: nincs az országnak olyan szeglete, ahol ne lenne tapasztalható a talajszárazság

Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint a talajszárazság már az egész ország területére kiterjedt, és a Duna mentén már öntözni sem lehet a folyam alacsony vízszintje miatt.

Fotó: Borsi Balázs

„Nincs olyan szeglete az országnak, ahol ne lenne talajszárazság, kivéve bizonyos alacsonyan fekvő mocsaras területeket, amelyek azonban nem tartoznak Románia mezőgazdasági területeihez. Hasonló helyzetekben az öntözőrendszerek, az öntözés jelentik a megoldást. Az öntözőrendszereket minden egyes vidéken üzemképes állapotba hozták. Jelenleg azonban sajnálatos módon a Duna mentén, egészen Giurgiu megyéig nincs lehetőségünk az öntözésre, mivel a vízszint megapadt, a víz visszahúzódott. Zimniceán például a visszahúzódó víz által létrehozott partsáv körülbelül 500 méter széles” – számolt be a miniszter a szerdai kormányülés elején.

Hozzátette, jelenleg az állattenyésztésben a legnehezebb a helyzet, mivel az ország számos megyéjében már nem lehet kukoricával ellátni a gazdaságokat, amelyek nagyon nékülözik ezt a takarmányt. Ennek a helyzetnek a megoldási lehetőségeit vitatták meg a minisztérium szerdai operatív ülésén – fűzte hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?