Megfelezheti a tavalyi kukorica- és napraforgótermést a súlyos aszály és a kánikula

Mostanáig csak 375 ezer hektáron öntöztek, pedig öntözéssel menthető lenne a termés egy része.

Az év elején még 30 millió tonnás gabonatermésről szóltak az idei évre vonatkozó optimista előrejelzések, azonban ezeket teljesen átírta a súlyos aszály és a kánikula. Búzából, rozsból és repcéből is a vártnál kisebb lett a termés, kukoricából és napraforgóból pedig előreláthatóan csak a felét fogják betakarítani annak a mennyiségnek, melyre a szakemberek korábban számítottak. A nem öntözött területeken szinte a termés egésze odalesz.Fotó: AdobeStock

„Az aszály mellett itt a hőség is, mely az ország egész területére kiterjed, s az őszi és a tavaszi vetést egyaránt sújtja. Leginkább Moldva szenvedi meg, de gondok vannak Călărași északi részén,  Buzău, Brăila, Giurgiu és Teleorman megyékben is” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Ionel Arion, a Pro Agro szövetség elnöke.

„Látva, hogy mi van most a földeken, annak, aki nem öntöz, annak nulla termése lesz kukoricából és napraforgóból. Mi, akik öntözünk, a várt termés felét fogjuk betakarítani” – mondja Vasile Datcu, a Brăila Megyei Mezőgazdasági Termelők Egyesületének az elnöke. Véleménye szerint a megye mezőgazdasági területei jelenleg sivataghoz hasonlítanak.

„Brăila most a Szaharához hasonlít, ahova dokumentálódás céljából ellátogattam. Szél van meleg, hihetetlen hőség, olyan szárazság, ami mindent tönkretesz. Csak a sivatagi délibáb hiányzik” – nyilatkozta Darcu.

Az Országos Talajjavító Hatóság (ANIF) adatai szerint Romániában 1,32 millió hektár öntözhető mezőgazdasági terület van. Az idei évre a termelők 800 ezer hektár öntözésére kötöttek szerződést, azonban július 14-ig csupán 375 ezer hektárt öntöztek, ami a gabonával bevetett kerület 7 százaléka. Ennek a fő oka az, hogy sok helyen létezik öntözőrendszer, azonban a műszaki állapota olyan, hogy gyakorlatilag nem használható.

Ionel Arion számításai szerint idén 7,5 millió tonna búzát sikerült csak betakarítani az országban a tavalyi 10 millió tonna helyett. A kukorica tekintetében még rosszabb a helyzet, úgy tűnik, hogy az idei termés kb. fele lesz a tavalyi 14,5 milliónak.

Idén 5,3 millió hektár van bevetve gabonával. A legnagyobb gabonatermesztő megyék Dolj (330 ezer hektár), Galac (306 ezer hektár), Konstanca (306 ezer), Călărași (284 ezer), Teleorman (251 ezer) és Temes (249 ezer). A szárazság és a hőség által súlyosan érintett gabonával bevetett összterület 1,93 millió hektár.

Kapcsolódók

Kimaradt?