Az új mezőgazdasági miniszter szerint „nem kétségbeejtő” a szárazság

Romániában a helyzet „nem kétségbeejtő” a szárazság szempontjából, nincsenek problémák az öntözőrendszerekben, és a talajban lévő vízhiány miatt nem lesz jelentős emelkedés az élelmiszerek árában – nyilatkozta szombaton Petre Daea mezőgazdasági miniszter a Digi24-nek.

„A jelenlegi helyzet nem lesz jelentős hatással az élelmiszerárakra, mert néhány napon belül befejezzük a betakarítást, és a termés biztosítja az ország szükségleteit, sőt többletet is, amit exportálni fognak” – fogalmazott a miniszter.

Daea nyomatékosította azonban, hogy az elmúlt két évben „majdnem semmit nem tettek” az öntözőrendszerek fejlesztése terén. Szerinte az országos helyreállítási tervben (PNRR) biztosított összegek lehívásáig működőképessé kell tenni a rendszert „azzal a pénzzel, ami van”.Az agrárminiszter szerint ez rendben van | Fotó: Petre Daea Facebook-oldala

„Országos szinten nem kétségbeejtő a helyzet. Nincsenek gondok az öntözőrendszerekben, igyekszünk minél nagyobb területeket öntözni. Azok, akikkel találkoztam, biztosítottak arról, hogy éjjel-nappal dolgozni fognak, hogy minél több állomás működőképes legyen” – mondta az agrárminiszter.

Leszögezte, nem ért egyet a környezetvédelmi miniszterrel a szárazságot illetően. Tánczos Barna ugyanis a napokban kijelentette, hogy a moldvai térségben egyes területeken kritikus az aszály. A mezőgazdasági miniszter szerint még korai lenne megmondani, hogy a szárazság hatással lesz-e a következő mezőgazdasági évre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A miniszter pénteken Brăila megyébe, szombaton Galac megyébe látogatott, a hétvégén pedig az ország keleti és északkeleti részének több megyéjét is felkeresi.

Kapcsolódók

Kimaradt?