A mezőgazdaság az Országos Helyreállítási Terv mostohagyereke

Egy eurócentet sem kapunk az öntözési rendszer fejlesztésére, pedig nagy szükség volna rá.

A 2020-es katasztrofális év után ismét aszályos idők elé néz a hazai mezőgazdaság. „A csapadékszint nagyon alacsony volt, s nagy a kockázata annak, hogy súlyos szárazság alakuljon ki, főleg Románia keleti és dél-keleti vidékein” – nyilatkozta Adrian Chesnoiu, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.Öntözés nélkül gondok lehetnek idén is a mezőgazdaságban | Fotó: Pixabay

„Nálunk nem esett már egy ideje, s van egy porréteg (…) Megvannak az aszály feltételei, de nem indokolt, hogy túlzottan aggódjunk. Ha nem fog esni, néhány barátommal együtt, akikkel már beszéltem erről, öntözni fogunk” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Arnaud Perrein francia farmer, aki Ialomița megyében gazdálkodik 4 500 hektáron.

Az öntözés azonban nem valós opció minden gazdálkodó számára. Elméletileg 3 millió hektáron létezik az öntözéshez szükséges infrastruktúra, azonban az illetékes hatóságok szerint csupán 1 millió hektár öntözhető. Szinte biztos, hogy a reális terület ennél is kisebb, 2020-ban ugyanis, a súlyos aszály ellenére csak kb. 500 ezer hektáron folyt öntözés, amihez az állami tulajdonban levő infrastruktúrát használták.

Az Országos Talajjavító Hatóság (ANIF) adatai szerint tavaly 860 ezer hektár termőterület öntözésére kötöttek szerződést a gazdák, de csak 719 ezer hektáron került sor öntözésre.

Az Országos Helyreállítási Tervbe (PNRR) semmilyen nagyszabású mezőgazdasági beruházást nem foglaltak bele. Kormányzati források szerint az első változatban még 6,5 milliárd euró értékű mezőgazdasági projektek szerepeltek, melyek az öntözési infrastruktúra kiépítésére, vízelvezetési munkálatokra és egy jégeső elhárító rendszer kiépítésére vonatkoztak.

Kapcsolódók

Kimaradt?