Napraforgóimportra szorulunk a tavalyi szárazság miatt

Argentínából 95 ezer tonna napraforgómagot vásároltunk, az első szállítmány a napokban indul útnak.

Bár Románia az Európai Unió egyik vezető napraforgó termesztője és exportőre, a tavalyi súlyos szárazság miatt idén importra szorul. Egy 35 ezer tonnás szállítmány, romániai úticéllal, a hétvégén indul el az argentínai Necochea kikötőjéből. A dél-amerikai ország export ügynökségének nyilvántartásában összesen 95 ezer tonna, romániai cégek által lekötött napraforgó szerepel. A fennmaradó 60 ezer tonnát is rövidesen útnak indítják a konstancai kikötő felé.

2019-ben Románia az EU legnagyobb napraforgó termesztője volt, úgy a termés mennyisége, mint a bevetett terület nagysága alapján. Tavaly kisebb területen vetettek napraforgót a gazdák, s az időjárás is roppant kedvezőtlen volt, ezért a termés mennyisége közel 30 százalékkal esett vissza, 3,4 millió tonnáról 2,24 millió tonnára. A kivitel még nagyobb mértékben, 37 százalékkal csökkent.

A 2020-as extrém tavaszi szárazság főleg az ország keleti és dél-keleti vidékeit sújtotta, Erdélyt kevésbé. Előbbi területeken voltak termelők, akik az egy évvel korábbi termésmennyiségnél 80 százalékkal kevesebbet takarítottak be. A szárazság más, nagy napraforgó termesztő európai államokat is sújtott, így Ukrajnát és Franciaországot is.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?