Extrém száraz volt a május Erdély több vidékén

A szatmári tájakon a sokéves átlagnál 84,1 százalékkal kevesebb eső esett.

A sokéves átlagnál jóval kevesebb volt a csapadék májusban Románia több vidékén, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) adataiból. A szárazság leginkább Szatmárt sújtotta. A Szatmárnémetiben működő meteorológiai állomáson a az 1991 és 2020 közti időszak átlagánál 84,1 százalékkal kevesebb csapadékot mértek.Száraz és meleg volt a május | Fotó: Pixabay

A magyarlakta vidékek közül Székelyhídon és Marosújváron esett a sokéves átlagnál lényegesen kevesebb eső, előbbi esetében 78,3, utóbbiéban 61 százalékkal. Jelentős, 80 és 62 százalék közti volt a csapadékhiány Mangalia, Giurgiu és Konstanca környékén is.

Olténiában, Havasalföldön, a Déli-Kárpátokban, a Kárpátkanyarban és a Duna-deltában ellenben az átlagosnál több volt a csapadék. A legnagyobb, 51,7 százalékos többletet a Buzău megyei Bisoca meteorológiai állomásán mérték.

A bánsági Zsombolyán megdőlt a 24 óra alatt lezúdult csapadékmennyiség abszolút rekordja. Ez május 26-án történt, amikor 46,8 mm csapadék hullott. Az előző zsombolyai rekordot 2014-ben jegyezték fel.

A májusi középhőmérséklet országszerte meghaladta a sokéves átlagot, kivételt csak a Duna-delta keleti sávja, a tengerpart déli része és Biharfüred képezett, ahol kicsivel hűvösebb volt a megszokottnál. A legnagyobb, 1,6 C fokos melegedést a Bánsági-hegyvidék Szemenik meteorológiai állomásán mérték.

A májusi átlaghőmérséklet 1,2 C fok és 19 C fok között változott. Előbbi értéket a Bucsecs hegység Omu-csúcsán található meteorológiai állomás, utóbbit a calafati mérte.

Kapcsolódók

Kimaradt?