Már 90 ezer hektáron mérték fel az aszálykárokat

Többek között Szatmár, Máramaros, Arad és Temes megyékben folyt mostanáig kárfelmérés.

Közel 90 ezer hektár mezőgazdasági területet sújt aszály, közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az eddig felmért aszályos vidékek 19 megyében találhatóak, ezek között van Arad, Szatmár, Temes és Máramaros is. A károk felmérése nem zárult le, biztosra vehető, hogy az aszályos terület nagysága nőni fog, a listára pedig újabb megyék is felkerülnek.  Fotó: AdobeStock

A mezőgazdasági tárca 51,6 millió euró értékű rendkívüli segéllyel szándékozik támogatni a mezőgazdasági termelőket, az erről szóló kormányhatározat kidolgozás alatt áll. Az összegből 25,5 millió euró uniós forrásból érkezne, 26,1 millió euró pedig a központi költségvetésből. A pénzt a gyümölcs- és szőlőtermesztőknek, valamint a szárnyas-, illetve sertéstenyésztőknek szánják.

Az országos öntözőhálózat korszerűsítésére vonatkozó kormányhatározatot közvitára bocsátották. Ennek értelmében 2027-ig 1,5 milliárd eurót lehetne erre a célra fordítani. A pénzt forrása a központi költségvetés. Tervbe van véve 400 millió euró elkülönítése uniós forrásokból is az öntözőrendszer fejlesztését célzó befektetésekre.

Kapcsolódók

Kimaradt?