Bajban vannak a bútorgyártók a magas energiaárak miatt

Augusztusban közel 60 százalékkal fizettek többet a villanyáramért, mint tavaly, szeptembertől még többet fognak.

Nem akarnak kis- és középvállalkozásokkal szerződni az áramszolgáltatók, állítja a Romániai Bútorgyártók Egyesülete (APMR). „Két jelenséget tapasztalunk: vagy nem is válaszolnak, vagy azt mondják, hogy nem akarnak szerződést kötni. Kíváncsiak voltunk, hogy miért utasítanak vissza, s azt a választ kaptuk, hogy március óta nem kapták meg a kormánytól a nekik járó kompenzációt, ilyen körülmények között pedig nem akarnak kis- és középvállalkozásokkal    dolgozni” – idézi az economedia.ro Daniel Egrit, az APMR alelnökét.Fotó: Facebook/APMR

Ilyen körülmények között az érintett cégek az úgynevezett végső szolgáltatóhoz kerülnek, mely csillagászati tarifával dolgozik. „Az én szemszögemből az üzenet, melyet megfogalmazunk a segélykiáltás, abban a reményben, hogy meghallja valaki” – mondta Egri.

Az üzletember annak a Maros megyei cégnek a példájával illusztrálta a helyzetet, melynél dolgozik. Tavaly 631 lej/MWh áron kapták a villanyáramot, idén pedig, köszönhetően a hatósági árszabályozásnak, 1000 lej/MWh-t fizettek érte. Ez 58 százalékkal nagyobb kiadást jelent a cég számára.

„Szeptember 1-től a fogyasztásunknak csak a 85 százalékát fizetjük majd 1000 lejjel, a maradékot pedig piaci áron. Ez jelenleg 6505 lej, tízszerese a tavalyi 631 lejnek. Oda jutunk, hogy a termelési költségek 30 százalékát az energia teszi ki, ami korábban 7 százalék volt” – nyilatkozta az APMR alelnöke.

A szakemberek hosszú idő óta mondják, hogy az energiapiac szabályozása, jelenlegi formájában nem oldja meg a gondokat. Az egyik problémát az jelenti, hogy a kormány 5-6 hónapos késéssel fizeti ki a szolgáltatóknak a kompenzációt ami azért jár nekik, mert sokkal olcsóbban adják a villanyáramot és a gázt annál, amennyiért veszik. Így a szolgáltatóknak kell megelőlegezniük az árszabályozás tetemes és növekvő költségeit, amit a kisebb cégeknek nincsenek anyagi erőforrásaik. Ilyen körülmények között inkább lemondanak az ügyfeleik egy részéről, mivel ha tennék, fizetésképtelenné válnának.

Kapcsolódók

Kimaradt?