Veszélyben a távfűtés: senki nem ad el gázt a hőerőműveknek a kormány által maximált áron

Az állami tulajdonban levő Romgaz sem hajlandó 370 lej/MWh-s áron szállítani a távfűtési vállalatoknak.

A kormány rendszeresen nyugtatja a közvéleményt a gázellátás és az előttünk álló fűtési szezon tekintetében, hangsúlyozva, hogy aggodalomra semmi ok. A kincstári optimizmus, sajnos, nem indokolt, egyre több jele van annak, hogy az energiapiacon nagy bajok vannak.Fotó: Pixabay

A legjelentősebb Bihar megyei gázszolgáltató, a Distrigaz Vest a napokban átiratban tudatta az ipari fogyasztókkal, hogy nem hosszabbítja meg a szeptember végén lejáró szerződéseket. A cég nem áll szóba a sajtó képviselőivel, ugyanakkor egyértelmű, mi késztette arra, hogy lemondjon az ügyfelekről. A szolgáltatók maximum 370 lej/MWh-s áron számlázhatnak a cégeknek, az árplafon és a valós, piaci ár közti különbséget pedig a kormány téríti meg a szolgáltatóknak.                         

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) árösszehasonlítója szerint a nagyváradi ipari fogyasztók jelenleg 23 ajánlat közül választhatnak, az árak 1401 és 5045 lej/MWh óra között vannak. Ez azt jelenti, hogy egy szolgáltatónak a legjobb esetben is legalább 1000 lejjel olcsóbban kell adnia 1 MWH gázt annál az árnál, ami nyereséget biztosítana a számára. A kormány mostanáig 5-6 hónapos késéssel utalta a kompenzációt, mely időintervallumban lényegében a szolgáltatónak kell finanszíroznia az árszabályozást, ami a kisebb, kevéssé tőkeerős cégek számára vállalhatatlan. Ennek ellenére a Distrigaz Vest ügyfeleinek nem kell attól tartaniuk, hogy gáz nélkül maradnak, ha nem tudnak új szerződést kötni a hónap végéig, akkor egy úgynevezett végső szolgáltató veszi majd át őket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hasonló gondok vannak az áramszolgáltatás terén is. A nagyváradi ipari parkokat az azokat üzemeltető Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökségen (ADLO) keresztül korábban a Tinmar Energy látta el villanyárammal, azonban szeptember 1-jei hatállyal szerződést bontott – írja a Bihoreanul napilap. Az ADLO jelenleg egy végső szolgáltatótól szerzi be a villanyáramot, s a következő átiratot küldte az ipari parkokban működő cégeknek: „Tekintettel az energiapiac jelenlegi helyzetére, mivel a szolgáltatóknál nem állnak rendelkezésre nagy energiamennyiségek, arra bátorítjuk önöket, hogy közvetlenül szerződjenek a szükséges elektromos energiamennyiségre.”

A Romgaz sem ad gázt

A távfűtés szintén nem megoldott, a nagyváradi hőerőmű ugyanis nem tudott a teljes fűtési szezonra elegendő földgázt vásárolni.  A Termoficare Rt. mostanáig csak 68 ezer MWh gázt tudott vásárolni, ami a téli szezonra szükséges mennyiség 60 százaléka. „A leszerződött mennyiség fedezi a lakosság fogyasztását, de biztosítanunk kell az intézmények és a cégek fogyasztását is” – nyilatkozta a Bihoreanulnak Călin Ungur, az önkormányzati tulajdonban levő vállalat igazgatója.

A Termoficare Rt. több versenytárgyalást is kiírt az elmúlt hónapokban, azonban érdeklődés hiányában nem lehetett megtartani őket. Az ok egyszerű: a kormány intézkedéseinek értelmében gázt maximum 370 lej/MWh-s áron lehet eladni a távfűtési vállalatoknak, amire egyetlen termelő és kereskedő sem hajlandó.

A helyzet nem egyedi, ugyanezzel a problémával szembesülnek Temesváron is. A helyi távfűtési vállalat, a Colterm mindössze 40 ezer MWh gázra tudott szerződést kötni, ami a télre szükséges mennyiség 10 százaléka. „Sajnos eddig csak elutasító válaszokat kaptunk, még az állami Romgaz részéről is, arra hivatkozva, hogy nincs elég gáz a piacon” – nyilatkozta az economedia.ro hírportálnak a bánsági nagyváros polgármestere, Dominic Fritz.

A polgármester szerint nem ez a valós ok, ami miatt nem tudnak földgázt vásárolni. „A kormány árplafont vezetett be, azonban senki nem akar szerződni a Coltermmel ezen a maximált áron. Az ok az, hogy a kormány nem fizeti ki időben az árplafon és a valós ár közti különbséget" – állította Dominic Fritz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?